A hárskúti Rozmaring Népdalkör

A hárskúti Rozmaring Népdalkör

A Csemadok Hárskúti Alapszervezete mellett működő Rozmaring Népdalkör több évtizedes múltra tekint vissza. Fellépnek különböző falusi rendezvényeken, országos és nemzetközi versenyeken, amikről díjakkal térnek haza. A fiatalabb korosztályból többen csatlakoztak a csoporthoz, így a létszáma fokozatosan bővül.

Az utánpótlásról sem megfeledkezve, 2013-ban megalakították a Rozmaringsarj Népdalkört, tovább tanítgatva a kisiskolásokat a zene, a magyar népdal és a közös éneklés szeretetére. Szeretnék elérni, hogy a fiatalok megismerjék múltjukat, hiszen múlt nélkül nincs jövő. 2022-ben a Bethlen Gábor Alap Nemzeti Újrakezdési Program a magyarság összetartozása és szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek működésének, fejlesztéseinek és eszközbeszerzéseinek megvalósítását ösztönző pályázat elnyerésével az új tagok számára viseletet tudtak bebiztosítani, valamint a már meglévő fellépő ruhákat kibővíteni újabb hagyományőrző darabokkal. A fejlesztés hozzájárult a minőségi fellépés és az önmegvalósítás eléréséhez.

Céljuk, hogy fellépéseikkel és rendezvényeinkkel biztassák a magyar szülőket az anyanyelvük használatára. Azok az éneklőcsoportok, akik a magyar közösségben az elődeiktől örökölt magyar népdalkincset éneklik, tevékenységükkel a hagyományok ápolásában vesznek részt, ébren tartják a népdalok szeretetét és továbbadják, hogy feledésbe ne menjenek. Egyben közösségformáló erejét is kihasználják, hiszen az énekesek az évek során megismerik egymást, a fellépések újabb élményeket nyújtanak, és ezáltal is szorosabbá fűződnek a kapcsolatok.

  • PRO LE-TI


Hagyj üzenetet