Kezdődik a nyári időszámítás, vasárnapra virradóra újra itt az óraátállítás

Kezdődik a nyári időszámítás, vasárnapra virradóra újra itt az óraátállítás

Vasárnap (március 26.) veszi kezdetét Szlovákiában – számos már európai országhoz hasonlóan – a nyári időszámítás. Közép-európai idő szerint hajnali 2:00-kor egy órával előbbre, 3:00 órára állítjuk az órák mutatóit. A szombatról vasárnapra virradó éjszaka így egy órával rövidebb lesz.

A nappali világosság nyári időszakban történő hatékonyabb kihasználása az oka a nyári időszámításnak. Szlovákiában ez szerint március végétől 19:00 óra után megy le a nap egészen szeptember közepéig – tehát csaknem fél éven keresztül (például Pozsonyban 173 napig). Nyári időszámítás nélkül – tehát a szokványos közép-európai idő mellett, a napfény által 19:00 óra után megvilágított órák időszaka 2 hónappal lerövidülne (113 napra) – írja a TASR nyomán a Bumm.

A nyári időszámítás bevezetésének eredeti oka az energia megtakarítása volt. Egyes országok az első és a második világháború idején éltek vele átmenetileg. A nyári időt a jelenlegi formájában Franciaország vezette be elsőként 1976-ban – Csehszlovákiában 1979-ben lépett életbe először, szintén az energetikai válság miatt.

A nyári időszámítás az első áprilisi szombaton lépett érvénybe éjfélkor (1981-től már az utolsó márciusi hétvégén), és aztán az utolsó szeptemberi hétvégén ért véget a szombatról vasárnapra virradó éjszakán. 1996-tól az Európai Bizottság meghosszabbította a nyári időszámítás idejét egészen az utolsó októberi hétvégéig. Az óramutató átállításának ideje szintén az éjszaka 2:00 órai időponton maradt, mivel ebben az időpontban befolyásolja a legkevésbé a közlekedést.

A nyári időszámítás bevezetésének a kezdetektől fogva voltak ellenzői. Számos polgári és politikai kezdeményezés követelte a megszüntetését, miközben főleg egészségügyi okokra, valamint a figyelemösszpontosításra gyakorolt negatív hatására hivatkoztak az ellenlábasai. Az Európai Bizottság egy nyilvános közvélemény-kutatás alapján azt javasolta, hogy az idényszerű (szezonális) időszámítás 2021-ben kerüljön utoljára bevezetésre. Az Európai Parlament ezt a javaslatot 2019. március 29-én azzal szavazta meg, hogy az európai országok megállapodnak róla, melyik időzónát hagyják meg az egész esztendőre vonatkozóan. A Brexit és a koronavírus-járvány miatt azonban egyelőre háttérbe szorult a témáról kezdődött párbeszéd.

Idén a nyári időszámítás az október 28-ról (szombat) október 29-re (vasárnap) virradó éjjelen fog véget érni, amikor majd 3:00 órakor 2:00 órára állítjuk vissza az órák mutatóit.

  • forrás: bumm, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet