Erős, helyenként orkánerejű szél várható hétfőn

Erős, helyenként orkánerejű szél várható hétfőn

Hétfőn szeles idő várható az egész országban. A meteorológusok rendkívül erős szélre figyelmeztetnek a hegyekben, az északi területeken. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetést adott ki.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn Pozsony megye valamennyi járásában, valamint Kassa, Nyitra és Nagyszombat megye egyes járásaiban, továbbá a Poprádi, a Késmárki és a Breznóbányai járásban. Ezeken a területeken erős, 60 kilométeres sebességű szél várható, 85-95 kilométeres erősségű széllökésekkel.

Trencsén és Zsolna megye valamennyi járásában, Besztercebánya és Eperjes megye szinte valamennyi járásában, továbbá a Lévai, a Nagytapolcsányi, az Aranyosmaróti, a Pöstyényi, a Szenicei, a Szakolcai, a Gölnicbányai, a Szobránci és az Iglói járásban elsőfokú riasztás van érvényben a szél miatt. 45 kilométeres erősségű szél várható.

Az SHMÚ 12 órától másod- és elsőfokú riasztást adott ki Besztercebánya, Trencsén, Kassa, Eperjes és Zsolnai megye egyes járásaira. Harmadfokú riasztás érvényes 15 órától a Breznóbányai, a Liptószentmiklósi és a Poprádi járásban. Az 1500 méter feletti magasságban levő területeken erős, viharos szélre kell számítani.

Havazás miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki 9 órától az SHMÚ szinte az egész Zsolnai régióra, valamint Eperjes és Besztercebánya megye egyes járásaira. Észak-Szlovákia egyes járásaiban 14 órától hóátfúvások alakulhatnak ki.

Esőre is figyelmeztetnek a meteorológusok, Délkelet-Szlovákiában elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. „Helyenként 25-30 milliméter csapadék eshet” – tette hozzá az SHMÚ.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com


Hagyj üzenetet