Kassa megye: A kórházak átszervezésénél figyelembe kell venni a sajátosságokat

Kassa Megye Önkormányzata racionális lépésnek tartja a kórházak kategorizálását, ugyanakkor úgy véli, figyelembe kell venni a regionális sajátosságokat. „Egyelőre nem igazolódtak be az egészségügyi ellátás színvonalának csökkenésével kapcsolatos aggodalmak” – mondta a TASR hírügynökségnek Michal Hudák, a megye szóvivője.

Kassa megye vezetése szerint a régió egészségügyi intézményeiben az optimalizáció után is megmarad a kórházi ellátások többsége. „Természetesen bizonyos regionális sajátosságokat figyelembe kell venni, ezért üdvözöljük az egészségügyi minisztérium államtitkárának lépését, hogy ellátogat a régiókba, és törekszik arra, hogy megfelelő és célzott módon valósuljon meg az optimalizáció” – fogalmazott Hudák.

A királyhelmeci kórházban a szülészetet szüntetné meg a minisztérium. Itt az egészségügyi ellátás elérhetőségének garantálását és védelmét jelölte meg prioritásként a megyei hivatal. „Megértjük a kórház és az érintett térség lakosainak aggodalmát. Folyamatosan egyeztetünk az egészségügyi minisztériummal és a kórházzal is” – mondta Hudák. Michal Palkovič, az egészségügyi minisztérium államtitkára már bejelentette, hogy ellátogat az érintett megyékbe és foglalkozik a konkrét problémákkal. „Folyamatban van az egészségügyi minisztérium határozatának véleményezése, ennek keretében a királyhelmeci kórház kérheti a kiegészítő programok jóváhagyásának felülvizsgálatát” – tette hozzá a szóvivő.

Az új évtől bezárják a szinnai (Snina), a királyhelmeci, a nagyrőcei (Revúca), a miavai (Myjava) és a simonyi (Partizánské) kórház szülészeti osztályát. Ezeken a szülészeteken kevesebb mint 400 gyerek születik évente. A pácienseket a környékbeli kórházakba helyezik át.

  • forrás: tasr, fotó: facebook.com/nspkch/

Related Posts

Csütörtökön Kassa megyei útjain is tüntetni fognak a gazdák
Az influenzajárvány miatt 75 iskolát és óvodát kellett bezárni Kassa megyében
Állandó képzőművészeti tárlattal és interaktív műteremmel gazdagodott a felújított Galéria