Egész májusban tart az óvodai beiratkozás

Egész májusban tart az óvodai beiratkozás

Májusban zajlik a gyerekek beíratása az óvodákba. Az óvoda látogatása kötelező azon gyermekek számára, akik 2023. augusztus 31-ig betöltik az ötödik életévüket – derül ki az oktatási minisztérium 2023/2024-es tanévre vonatkozó rendelétéből.

Az oktatási tárca arra figyelmeztet, nem elfogadható, hogy az óvoda ragaszkodjon ahhoz, hogy a kérvény kizárólag a saját nyomtatványukon legyen benyújtható. “Az óvoda a kérvény beadásának konkrét idejét és helyét tartalmazó értesítésnél megkérheti a törvényes képviselőket, hogy amennyiben gyermeküket felveszik egy másik óvodába, erről értesítsék az összes többi intézményt is, ahová szintén beadták a felvételi kérelmet,” pontosított a minisztérium.

A szülő a kérvényt benyújthatja személyesen, postai úton, futárral, e-mailen vagy a beszkennelt nyomtatvány elküldésével, illetve az óvoda hivatalos elektronikus postaládájába is.”Az iskolahálózatba tartozó egyetlen óvoda igazgatója sem utasíthatja el a szülő kérvényét, még akkor sem, ha tudja, hogy nincs szabad kapacitása. Minden kérvényről az eljárási rend szerint köteles dönteni,” írja a rendelet. A minisztérium szerint nincs korlátozva az óvodai felvételi kérvények száma.

A területileg illetékes óvodát csak az óvodaköteles gyermekeknél határozzák meg, és csupán a falvak, városok által létrehozott óvodák esetében számít a vonzáskörzet.

Az óvodaigazgató a gyermek óvodai felvételéről szóló döntést legkésőbb június 30-ig teszi közzé, július 15-ig pedig elküldi a felvett gyermekek listáját azoknak a településeknek, ahol a gyermekek állandó lakhehelye van.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet