Május 15-től nem kötelező a reszpirátor a kórházban és a gyógyszertárban

Május 15-től nem kötelező a reszpirátor a kórházban és a gyógyszertárban

Hétfőtől (május 15.) már nem lesz kötelező reszpirátort viselni a kórházakban, az orvosi rendelőkben, a szociális otthonokban és a gyógyszertárakban. A SZK Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ) rendeletet adott ki a kötelezettség eltörléséről.

„A lépést a légúti megbetegedések számának csökkenése és a járványhelyzet javulása teszi lehetővé. Ez volt a Covid-19-cel kapcsolatos utolsó érvényben levő rendelet. A járványhelyzet alakulását továbbra is figyelik a szakértők” – jelentette ki Ján Mikas országos tiszti főorvos.

Vagyis nem kötelező, ugyanakkor a szakértők továbbra is ajánlják a maszkviselést a rendelőkben és a kórházakban. „Veszélyeztetett csoportba tartozó emberek fordulnak meg ezeken a helyeken, akut betegek vagy krónikus betegek, sérült immunrendszerű páciensek, terhes nők és idősek” – tette hozzá Mikas.

Szintén ajánlott maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön, túlzsúfolt zárt terekben és tömegrendezvényeken. Továbbra is fontos a rendszeres kézmosás, mert ez számos fertőző betegségtől védi a szervezetet.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet