Az államfő közzétette a szakértői kormány tagjainak nevét

Az államfő közzétette a szakértői kormány tagjainak nevét

Zuzana Čaputová köztársasági elnök pénteken közzétette a hivatalnokkormány tagjainak nevét. A miniszterelnök Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke lesz. Az államfő a hétfőn (május 15.) nevezi ki a hivatalnokkormányt.

A miniszterelnök-helyettes Lívia Vašáková lesz, a helyreállítási tervért és az uniós források felhasználásáért felel majd. A pénzügyi tárcát Horváth Mihály fogja vezetni, a belügyminisztériumot Ivan Šimko.

A védelmi minisztérium élén Martin Sklenár áll majd, a külügyminisztérium élén Miroslav Wlachovský.

A gazdasági miniszter Peter Dovhun lesz, a mezőgazdasági minisztérium élére Jozef Bírešt nevezi ki az államfő, a beruházásokért, regionális fejlesztésekért és informatizációért felelős miniszter Peter Balík lesz. A közlekedési minisztérium élére Pavol Lančarič kerül.

Az egészségügyi miniszteri posztot Michal Palkovič tölti be, az oktatási tárca élére Daniel Bútora kerül, a kulturális minisztériumot Silvia Hroncová vezeti majd.

Soňa Gaborčáková lesz a munkaügyi miniszter, az igazságügyi minisztérium élére Jana Dubovcová kerül, a környezetvédelmi minisztérium élére Milan Chrenko.

A szakértői kormány Eduard Heger megbízott kormányát váltja fel, Heger a múlt hét végén kérte felmentéséta kormányfői posztról a köztársasági elnöktől. Azután döntött így, hogy Samuel Vlčan és Rastislav Káčer miniszter is bejelentette távozását, az elnök pedig Heger egyik javaslatát sem fogadta el, amelyek szerinte stabilabbak lettek volna, mint egy hivatalnokkormány kinevezése.

„Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik elfogadták a felkérést, hogy a hivatalnokkormányban dolgozzanak. Nagyon jól tudom, milyen nehéz egy ilyen döntés, és milyen mélyen érinti a magánéletet. Hálás vagyok nekik, és minden tiszteletem azoké, akik vállalják” – írta a köztársasági elnök a közösségi hálón. Egyben arra kérte a lakosságot, adjanak esélyt a kabinet tagjainak. „Ne ítélkezzünk előre a célzatos hazugságok alapján, mert ilyenek biztosan lesznek” – hangsúlyozta. Köszönetet mondott a többi lehetséges jelöltnek is, akikkel ő és Ódor az elmúlt hónapokban egyeztetett.

  • forrás, fotó: tasr


Hagyj üzenetet