Sárkányok földjén, kézművesek nyomában

Sikeresen lezajlott a Gömöri Művelődési Központ, Kassa megye kulturális intézménye Csoóri Sándor Alap által támogatott projektje. A program keretében 11 rendezvény valósult meg a Rozsnyói járás területén különböző helyszíneken. A gömöri népmesék és kézművesség nyomában című projekt célja az volt, hogy a gömöri hagyományok interaktív megismerésével közelebb hozza a gyerekekhez a kézművesség és a népmesék világát.

A projekt első két rendezvényén március 6-8-án a Borostyán Néptáncegyüttes Kincskereső és Napraforgó csoportjai vettek részt a Köles Jankó gömöri népmesét feldolgozó meseterápiás foglalkozásokon. A következő alkalom Jabloncán valósult meg április 1-jén, ahol Rigó Béla tartott kézműves foglalkozást a község gyermekeinek. A mesék világába Rigóné Iván Klára kalauzolta a résztvevőket. Április 12-én a Szilicei Alapiskola diákjai látogattak el a rozsnyói Gömöri Hagyományok Házába, ahol a Kígyóraj vitéz mesével foglalkoztak, majd nemezkígyókat és rongybaba menyasszonyokat készítettek. Április 19-én a Rozsnyói Református Egyházközség Óvodájába települtek ki a kézművesek. A Gömöri Művelődési Központ fazekas műhelyének mestere, Kseničová Renáta készített agyagból sárkányokat a gyermekekkel. Április 20-án a Fábry Zoltán Alapiskola és Óvoda óvodásai próbálhatták ki az agyagozást.

Május 11-én elsősorban a Rozsnyói járás magyar pedagógusainak részvételével került megrendezésre egy módszertani képzés a Gömöri Hagyományok Házában. A képzés első részében egy élményalapú meseterápiás foglalkozáson vehettek részt az oktatók. A képzés második felében két műhely közül választhattak. Az egyik foglalkozást Török János kézműves és vesszőfonó vezette, akivel a kertelést tanulhatták meg az érdeklődők, és egy vesszőből készült virágágyást készítettek. A másik foglalkozást Törökné Petró Mária népi játszóházvezető, kézműves és gyógypedagógus vezette, aki a körmöcskézés technikáján túl egyéb népi játékok módszertanával is megismertette a résztvevő pedagógusokat.

Május 12-én a rozsnyói Fábry Zoltán Alapiskola diákjai a Gömöri Hagyományok Házának nyitott napja keretében egy tucatnyi kézműves mesterséggel ismerkedhettek meg. Horváth Éva a gyékényezést, Szaniszló Lívia a méhviasz gyertya készítését, Čabrová Éva a szövést, Kseničová Renáta a korongozást, Simona Rogosová a drótozást, Vranai Erika a mézeskalács sütést és díszítést, Török János a vesszőfonást, Peter Novotný a bőrművességet, Törökné Petró Mária a körmöcskézést, Tegdes Egyházi Dóra a nemezelést, Anna Urbánová a csipkeverést, Csupori Éva pedig a gyöngyékszer-készítést mutatta be az odalátogató iskolásoknak, akik ki is próbálhatták az egyes technikákat. A kézművesek többsége a Gömöri Művelődési Központ mellett működő Kézműves Inkubátor tagjai.

A program utolsó rendezvénye Pelsőcön, az óvoda magyar osztályában zajlott. Az óvodások a Köles Jankó című gömöri népmesével ismerkedtek meg, majd agyagból sárkányokat modelleztek.

  • Gömöri Művelődési Központ

Related Posts

Nyári brigádmunkát kínál diákoknak a múzeum
Harmadik Kor Egyeteme: képzést indítanak Rozsnyón 50 év felettiek számára
A város alkalmazottai kézbesítik a helyi adókról és illetékekről szóló határozatot