Jövőre már a gyógyszertárakban is fognak influenza ellen oltani

A gyógyszerészek üdvözlik, hogy lehetővé válik az influenza elleni oltás beadása a gyógyszertárakban. A Szlovák Gyógyszerész Kamara (SLeK) szerint így nőhet a népesség átoltottsági aránya Szlovákiában, ami jelenleg az egyik legalacsonyabbnak számít Európában. A változtatást a gyógyszerekről szóló törvény módosítása teszi lehetővé, amely jövőre lép érvénybe.

A Szlovák Gyógyszerész Kamara aktívan részt vett a módosítás kidolgozásában, és pozitívan értékeli, hogy ennek értelmében a felnőttek számára lehetővé válik az influenza elleni oltás beadása a gyógyszertárakban.

Azokban az országokban, ahol gyógyszertárakban is oltanak, magasabb lett a beoltottak száma, mint a módosítás bevezetése előtt volt – állapította meg a kamara.

„Szlovákia ezzel közelebb került azokhoz az országokhoz, amelyekben a gyógyszertárakban elérhető a gyógyszerészek által beadott oltás, és ezzel hosszútávon hozzájárul a népesség influenza elleni védelmének a növeléséhez” – közölte Ondrej Sukeľ, a SleK elnöke.

Megjegyezte: az influenza Európában évente 50 millió megbetegedést okoz, miközben évente körülbelül 15 000 – 70 000 ember veszti életét influenzával kapcsolatos okok miatt.

A gyógyszerészeket egy új, akkreditált tanulmányi program keretében készítik fel a védőoltás beadására.

A SLeK egyúttal emlékeztetett, hogy a módosításon kiemelkedő szakemberek dolgoztak, és a gyógyszertárakban megvalósuló oltás bevezetését a Szlovák Orvoskamara, a Szlovák Körzeti Orvosok Társulása és más szakmai csoportok is támogatták.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com