Kezdetét vette a 95. Gombaszögi Nyári Tábor

Megnyitotta kapuit az idei Gombaszögi Nyári Tábor, amely idén 95 éves. Három sátorkemping, harmincöt helyszín, hat színpad és több száz előadó biztosítja a szórakoztató programokat minden korosztálynak. Már a nulladik napon ezer sátor állt a völgyben, ez a szám pedig a héten csak nőni fog.

A megszokott helyszínek mellett idén a Petőfi Kulturális Ügynökség színpada is változatos programokkal, hűsítő étellel-itallal várja vendégeit. A GombaOvi a legkisebbeké, idén a megszokott négy órai zárás helyett a szülők egészen hatig élvezhetik a fesztivált gyereksírás nélkül. A Folkszögletben egész héten szól majd a muzsika, esténként pedig táncoktatáson vehetnek részt a táborozók. A könnyűzenétől a kemény rockig szinte minden műfaj képviselteti magát a Szifon terasz, a Korona udvar és a Kocsmakertben található Petőfi Kulturális Ügynökség színpadán. A Csemadok Stage-en olyan nagy nevekkel találkozhatunk, mint Rúzsa Magdi, Azariah, Beton.Hofi, a Bohemian Betyars és sokan mások.

Az első napon, kedden a Pajtaszínházban az előadóművészet szerelmeseit Závada Péter és Ratkóczi Huba alkotta trAnzKaPHka fogadta, mely az Akkezdet Phiai tagjának szólóprojektje. Závada Péter verseiből volt látható-hallható egy összeállítás Ratkóczi Huba zenei aláfestésével vegyítve.

A Petőfi Színpadon az Analog Balaton zenekar játszott, a Folkszögletben pedig a Sajó Banda húzta a talpalávalót az első este folyamán.

A második, szerdai napon kerül sor a felújított Andrássy-kúriában helyet foglaló múzeum átadására. Az ünnepélyes megnyitó 11.00 órakor veszi kezdetét. Az épület a „Határon átnyúló együttműködés az elfeledett partnerség felélesztésére Gombaszögön és Szilvásváradon (SKHU GO&SZI)” interreg program keretében újult meg.

A munkálatokat Smidt Tamás építészmérnök tervei alapján a zoboralji AB-Stav vállalat végezte a Sine Metu Polgári Társulással szoros együttműködésben. A múzeum tárlatain kívül a híres pálos monostori cserépkályha replikája is megtekinthető lesz egy makettsorozattal egyetemben, amely a gombaszögi vasfeldolgozás folyamatát mutatja be.

A tábort több közéleti személy is megtiszteli jelenlétével, mint például Balík Péter régiófejlesztési miniszter. Horváth Mihály szlovákiai és Varga Mihály magyarországi pénzügyminiszterek közös vitáján kívül egy kerekasztal-beszélgetés is megvalósul a Szövetség MKP-platformjának elnöke, Berényi József és a Szövetségből kivált Híd alelnöke, Rigó Konrád között. Az előrehozott szeptemberi választások apropóján Forró Krisztián (Szövetség) és Simon Zsolt (Magyar Fórum) pártelnöki vitáját hallgathatják meg az érdeklődők.

  • Lénárt Dóra, fotó: Gombaszög – Hajdú Hetény.

Related Posts

Gombaszög: utolsó lehetőség kedvezményes jegyre
Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata
A gombaszögi Andrássy-kúria is harcba szállt az Év műemléke díjért