110 éve hunyt el Budapesen a rozsnyói születésű Lakatos Miklós

A rozsnyói származású Lakatos Miklós (1824 – 1913) jogász és a kassai vörössipkás 9. honvédzászlóalj főhadnagya volt az 1848/49-es szabadságharc idején.

Idén májusban kutatás céljából felkereste múzeumunkat Lakatos Miklós ükunokája, Horváth Miklós újságíró és Bartos Mihály történész Budapestről. A látogatás apropója a Lakatos Miklós személyével kapcsolatos infomációk voltak, melyeket a történelmi gyűjtemény kurátora szerzett a Rozsnyói Városi Múzeum történetének kutatása során.

Lakatos Miklós örökségéről a Rozsnyói Hírmondó 1913. augusztus 17-i száma egy rövid cikkben tájékoztatott Lakatos Miklós hagyatéka a múzeumban címmel. A felsorolt 33 tárgyat nyilvántartásba vették a Rozsnyó Városi Múzeum leltárában, ami értékes forrásul szolgál a rozsnyói múzeológia és gyűjteményi tevékenység számára.

A Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményében ezekből a ritkaságokból saját kutatás nyomán azonosításra került egy magyar nemzeti színű koszorúszalag, mindkét végén aranyozott bojttal, a következő arany színű felirattal: Lakatos Miklósnak országgyűlési képviselő névnapjára Tisztelői 1889. dec. 6. Makray nővérek. A szalag a múzeum történelmi gyűjteményében van nyilvántartva. Lakatos Miklós hagyatékából származó fényképe a vitrinről készült felvételen látható (a vitrin közepén, lent van elhelyezve), a Városi Múzeum 1931-as tárlatából, a fényképes dokumentumot egykor Tichy Kálmán készítette.

A rozsnyói levéltárban megtalálható az 1844-es magyar nyelvű eredeti okirat, mellyel Ferdinánd megbízta a bírósági tanácsot, hogy adjon ki igazolást Lakatos Miklósnak a bírói poszt betöltéséről.

Reméljük, hogy a budapesti látogatóinknak átadott említett kutatási eredemények hozzájárulnak Lakatos Miklós életpályájának további feldolgozásához és megismeréséhez.

A kutatók egyúttal felkeresték a városi temetőt is, ahol megtekintették azoknak a rozsnyói személyeknek a síremlékét, akik aktívan részt vettek az 1848/1849-es forradalomban. A temetőben Beke Zoltán kísérte a látogatókat.Lakatos Miklós 1913. május 30-án hunyt el Budapesten. A Fiumei úti sírkertben nyugszik, amely Budapest és egész Magyarország legjelentősebb temetője.

  • Sylvia Holečková, Rozsnyói Bányászati Múzeum, ford.: Prékop I.

Related Posts

Gömöri gasztrofesztivállal veszi kezdetét a Rozsnyói Kulturális Nyár
Indul a nyári szezon a rozsnyói strandon
A városi hivatalban 6-tól 2-ig fogadják az ügyfeleket a meleg miatt