A gombaszögi Andrássy-kúria új fénykorának kezdete

Kedden délelőtt 11 órakor került sor a 95. jubileumát ünneplő Gombaszögi Nyári Tábor hivatalos megnyitójára, mely egyben a Sine Metu Polgári Társulás megbízására felújított Andrássy-kúria átadója is volt.

Az ünnepségen szót kapott Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete, Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke, illetve Nászaly Gábor, Gombaszög főszervezője és Orosz Örs, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke. Jelen volt továbbá Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere, Mikle Arnold az AB-STAV képviseletében, Smidt Tamás építőmérnök és Hamelli Zsuzsanna, a Hamelli kertészet vezetője.

A Bebek-kemping szélén található Andrássy-kúriát 2017-ben vásárolta meg a Sine Metu egyesülete, az ő hét évnyi fáradtságos munkájuknak köszönhetően az épület újra fénykorát éli. A felújítás egy országhatárokon átívelő Interreg projektnek hála valósulhatott meg, melynek partnerei a Sine Metu Polgári Társulás, Szilvásvárad község önkormányzata, a Hegyvidék OUTDOOR programszervező iroda és a gombaszögi Hamelli kertészet.

A múzeum földszintjén egy állandó tárlat kap helyet, itt található a pálos monostor ásatása során fellelt cserépkályha másolata is. Mindezt korabeli berendezés egészíti ki, melynek egy részét a Szlovák Nemzeti Múzeum kölcsönzi az egyesület számára. Külön helyiségben ismerkedhetünk meg a gombaszögi vasgyártás és vasércfinomítás több évszázados történetével interaktív, vízzel hajtott makettek által.

A hasonló értékmentő projektek fontosságát hangsúlyozta beszédében Orosz Örs. Felhívta rá a figyelmet, ha nem óvjuk meg műemlékeinket, az elenyészés fenyegeti őket, amint az Szlovákia történelmének elmúlt évtizedeit jellemezte.

Az idei tábor több újdonságot is fel tud mutatni az elmúlt évekhez képest – fejtette ki Nászaly Gábor főszervező. A Greenstic Europe-pal összefogva idén először sikerült megvalósítani, hogy a bevált repoharak mellett a fesztivál területén vásárolt ételeket és italokat kizárólag környezetbarát, lebomló csomagolásban szolgálják fel. Reményeik szerint pár héten belül a Kocsmakertből a Bebek-kempingbe vezető zipline is működésbe lendülhet.

A fesztivál pezsgése napról napra egyre élénkebb. A második nap délutánján egy kerekasztal-beszélgetésre került sor a Szövetség MKP-platformjának elnöke, Berényi József és a Kékekkel együtt induló Híd alelnöke, Rigó Konrád között. A szlovákiai magyar politika egy évét felölelő vita Gombaszög szervezésében valósult meg.

A Petőfi Kulturális Ügynökség által működtetett színpadon szerda este a Blahalouisiana és az Ivan and the Parazol zenekarok biztosították a felejthetetlen élményeket a szórakozni vágyó fesztiválozók számára.

  • GNYT, fotó: Gombaszög- Martincsek Csaba

 

Kezdetét vette a 95. Gombaszögi Nyári Tábor

A gombaszögi tábor keddi pillanatai

Related Posts

Gombaszög: utolsó lehetőség kedvezményes jegyre
Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata
A gombaszögi Andrássy-kúria is harcba szállt az Év műemléke díjért