Tanulmányúttal egybekötött workshopok a gótikus templomokban

Tanulmányúttal egybekötött workshopok a gótikus templomokban

A Rozsnyói Bányászati Múzeum a Gótikus Út polgári társulással együttműködve a közelgő új tanév elején ismét megszervezi a közkedvelt kiszállásos workshopokat. A  foglalkozások ezúttal két hónapon keresztül, szeptember és október folyamán valósulnak meg. 

A diákok először tanulmányútra indulnak, felkeresik a gömöri Gótikus Út csetneki körútjának négy templomát, a pelsőcit, a csetnekit, a martonházit (Ochtiná) és a gecelfalvit (Koceľovce).”Célunk, hogy felhívjuk a fiatal generáció figyelmét azokra az értékekre, melyek magukban hordozzák az egész régió történelmét. Örülni fogunk, ha a tanulók elviszik magukkal a gondolatot, hogy a kulturális értékekről gondoskodni kell, és bővíteni kell azokat” jelentette ki Peter Palgut, a Gótikus ÚT polgári társulás (OZ Gotická cesta) képviselője.

A tanulmányút után a résztvevők mágneseket fognak készíteni emlékül, melyen megörökítik a meglátogatott templomok gótikus falfestményeinek jeleneteit, és egy kvíz segítségével próbára tehetik a frissen megszerzett tudásukat is.

2023 a gótikus falfestmények éve

A programra a “Falfestmények éve Besztercebánya és Kassa megyében” elnevezésű rendezvénysorozat részeként kerül sor. Tavaly a gömöri és kishonti régió 12 temploma egységes területként elnyerte az Európai Örökség címet, ennek apropóján a 2023-as évet a falfestmények évének nyilvánították. Idén számos izgalmas rendezvény ismerteti meg a nyilvánossággal és népszerűsíti régiónk különleges, európai jelentőségű gótikus falfestményeit.

Az Európai Örökség díjat olyan területeknek adományozzák, melyek kiemelkedő szerepet játszottak a közös európai értékek kialakításának folyamatában, vagy ezen értékek jelképei. Az itáliai iskola egyedülálló freskói a gömöri és kishonti régió gótikus templomaiban az európai kultúra és értékek átívelését tükrözik úgy a művészet területén, mint az ásványkincsek kitermelését és feldolgozását érintő ismeretek területén, vagy  a tudás és a készségek közvetítését az európai népek között.

A tanulmányúttal egybekötött workshop az alapiskola felső tagozatos tanulóinak és a középiskolás diákoknak szól. A részvételi díj 5€, illetve 6€/fő a körút hosszától függően. A programra előzetes bejelentkezés szükséges, a résztvevők létszáma korlátozott. Bejelentkezni az alábbi elérhetőségek egyikén lehet: Mgr. Badin Gabriella, e-mail: pedagog.galeria@banmuz.sk, tel.: 0907 769 338.

  • Prékop-i, Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet