Zajlik a szádelői múzeum és információs központ kialakítása

Folytatódik a szádelői Szlovák-karszt – Szádelői-völgy Múzeum és információs központ kialakítása, a következő hetekben befejeződik a munka – tájékoztatta a TASR-t Nehoda Attila, a település polgármestere.

A községi tulajdonban levő épület felújítása márciusban kezdődött, a költségek meghaladják a 340 ezer eurót, a hivatalos átadás augusztus végén esedékes.

A villany, a gáz és a fűtés beszerelésének költségei elérik a 97 500 eurót, a kivitelezőkkel júniusban kötöttek szerződést, a munkák elvégzésére három hónapjuk van.

„A kedvezőtlen időjárás miatt volt egy kis csúszás, de ennek nem kellene hatással lennie a határidő betartására. Az ácsmunkák befejeződtek, jelenleg a bádogos munkák zajlanak a tetőn, valamint a beltéri munkák lezárása” – mondta a polgármester.

Az 1868-ban épült ház a felújítást követően tájékoztató központként is szolgálja majd a turistákat, falumúzeum fog működni benne, amely a községben összegyűjtött régi tárgyak mellett a környék élővilágát is bemutatja. Az önkormányzat később szálláshelyek kialakítását is tervezi a tetőtérben.

Az épületet már egy éve át kellett volna adni, de az építőanyagok drágulása miatt át kellett dolgozni a költségvetést és a támogatás megemelését kérni. A községi projekt a Szlovákia-Magyarország Interreg program keretében valósul meg, a költségek javát uniós támogatásból fedezik.

  • forrás: tasr, fotó: facebook.com/zadiel.obec

Related Posts

Vidd haza a kalandot! Bemutatkozik az S&A Design