A városháza galériájában nyílt meg a Rozsnyói Malom 2023 kiállítás

A városháza galériájában nyílt meg a Rozsnyói Malom 2023 kiállítás

A Rozsnyói Vásár egyik kísérőrendezvényeként nyitották meg szeptember 14-én délután a városháza galériájában a Rozsnyói Malom 2023 elnevezésű kiállítást, mely a Baska József Nemzetközi Alkotáborban idén nyáron készült művekből kínál válogatást.

A megjelenteket a tábort és a kiállítást szervező Rozsnyó Partnervárosaiért Polgári Társulás nevében Kardos Ferenc köszöntötte, kiemelve a névadó Baska József festőművész szerepét az alkotótábor létrejöttében, és hangsúlyozva a város és a szponzorok támogatásának fontosságát. Michal Domik, a város polgármestere is üdvözölte a vendégeket, méltatta a tábor jelentőségét, a szervezők lelkes munkáját, és megköszönte a parnervárosokból érkező művészeknek, hogy tevékenységükkel, alkotásaikkal gazdagítják Rozsnyó művészeti életét.

Mint a megnyitón elhangzott, a nemzetközi alkotótábor keretében idén augusztusban 13 művész alkotott a fürdői villában: Gabriela Görgeyová, Kristína Kerekešová és Sandra Cseresnyésová Rozsnyóról, Roland Neupauer Krasznahorkaváraljáról, Jakub Mlynarčík Dobročból és Sarah Fábian Kassáról, valamint a testvérvárosokból érkező képzőművészek, Perecs Enikő és Kiss Judit Szerencsről, Erdődy József Attila és Ruskó Márton Budapestről, továbbá Anna Osadnik, Aleksandra Firlinska és fia, Henryk Pilorz a lengyelországi Cieszynből.

A szervezők a rendezvény címével is tisztelegnek a régió szülötte, Baska József festőművész emléke és munkássága előtt. Idén zajlott a tábor 24. évfolyama, ezáltal a maga nemében a legrégibb ilyen rendezvény lett Szlovákiában.

A festőtábor befejezését követően már hagyományosan kiállítást szerveznek az ott készült alkotásokból, ebben az évben a tárlat helyszíne a történelmi városháza lett, mivel a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában felújítás zajlik. A kiállításon sokféle látásmód, festői technika és ábrázolás vonul fel, a tájképfestészettől a kombinált eljárásokon át az absztrakt művekig.

A Rozsnyói Malom kiállítás 2023 végéig látogatható, majd a következő évben Rozsnyó partnervárosaiba vándorol.

  • szöveg, fotó: Prékop Ivett, Rozsnyó-vidék

Rozsnyói Malom 2023 – kiállítás az alkotótáborban készült művekből

Zajlik a háromnapos Rozsnyói Vásár



Hagyj üzenetet