Idén 170 ezren váltottak egészségbiztosítót

170 ezren váltottak egészségbiztosítót – közölte az előzetes adatok alapján az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS), pontos számokat november végére ígér. Az átjelentkezők október végéig még meggondolhatják magukat és visszavonhatják a kérvényüket.

„A Dôvera egészségbiztosító iránt volt a legnagyobb érdeklődés, körülbelül 40 ezer fővel emelkedhet ügyfeleinek száma, a legtöbb ügyfelet pedig várhatóan az állami Általános Egészségbiztosító (VšZP) veszíti el, körülbelül 50 ezret. A takarékossági intézkedések miatt a VšZP lefaragta átlépési kampányának költségeit” – tette hozzá Monika Hudecová, az ÚDZS szóvivője.

A hivatal folytatja az átlépési kampány kiértékelését, álláspontja szerint a toborzás során az egészségbiztosítók módszerei sokszor a törvényesség határát súrolták. Bírálta például a Dôvera ajánlatát, amely ingyenes elszállítást ígért biztosítottjainak az ország minden pontjáról a pozsonyi Bory kórházba. „Mivel közpénzek felhasználásáról van szó, a hivatal ellenőrzi az egészségügyi szállítási szolgáltatás felhasználását mindhárom egészségbiztosítónál, és az egészségügyi minisztériumban is” – mondta Ľubomír Andrassy, a Számvevőszék elnöke.

Az átlépési nyilatkozatot aláírók a hónap végéig meggondolhatják magukat, és visszavonhatják az átjelentkezésüket, személyesen, illetve elektronikus úton is. „A visszavonási kérvényhez csatolni kell az átjelentkezésnél használt személyazonosító igazolvány fénymásolatát is” – figyelmeztetett a hivatal. A visszavonási kérvényt postázni is lehet, de hivatalosan hitelesített aláírásnak kell szerepelnie rajta.

A Dôvera egészségbiztosító válaszában azt írta, hogy a Bory kórház reklámkampánya átláthatóan bemutatja az elszállítási rendszer működését, az érdeklődők minden szükséges információt megkaptak. „A hirdetés felkeltette az emberek érdeklődését, többen is megkerestek bennünket azzal, hogy szeretnék igénybe venni ezt az új szolgáltatást. Bár az ÚDZS elnöke nyilvánosan ellentmondásosnak nevezte a kampányt, állítását nem indokolta meg, ami alátámasztja, hogy kettős mércét alkalmaznak az állami és a magán egészségbiztosítók kapcsán. A tényeket egyszerűen figyelmen kívül hagyja. A Számvevőszék elnökére hivatkozik, az általa elmondottakat idézi, amikor a mentőszolgálatok rendszerének egészségbiztosítókon belüli ellenőrzéséről beszél. Ezt az információt azonban megtévesztő módon használja” – mondta Matej Štepianský, a Dôvera PR-szakértője.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Június 1-jétől ismét kell beutaló a szakorvosokhoz