Ismeretterjesztő kirándulás a Gótikus Úton az idősek számára

A Rozsnyói Bányászati Múzeum a Gótikus Út polgári társulással együttműködve november folyamán tanulmányutat szervez az idős látogatók számára, melynek során megismerhetik a gömöri Gótikus Út csetneki körútjába tartozó négy középkori templomot.

A tanulmányút résztvevői felkeresik a pelsőci református templomot, valamint a gecelfalvai (Koceľovce), a csetneki és a martonházai (Ochtiná) evangélikus templomokat. A kirándulás része lesz egy kézműves foglalkozás is, ahol a résztvevők emlékül saját hűtőmágneseket készíthetnek, megörökítve a felkeresett templomok gótikus falfestményeinek jeleneteit.

A programra a “Falfestmények éve Besztercebánya és Kassa megyében” elnevezésű rendezvénysorozat részeként kerül sor. Tavaly a gömöri és kishonti régió 12 temploma egységes területként elnyerte az Európai Örökség címet, ennek apropóján a 2023-as évet a falfestmények évének nyilvánították. Idén számos izgalmas rendezvény ismertette meg a nyilvánossággal és népszerűsítette régiónk különleges, európai jelentőségű gótikus falfestményeit.

Az Európai Örökség díjat olyan területeknek adományozzák, melyek kiemelkedő szerepet játszottak a közös európai értékek kialakításának folyamatában, vagy ezen értékek jelképei. Az itáliai iskola egyedülálló freskói a gömöri és kishonti régió gótikus templomaiban az európai kultúrák és értékek átívelését tükrözik úgy a művészet, mint az ásványkincsek kitermelését és feldolgozását érintő ismeretek területén, vagy  a tudás és a készségek közvetítését illetően az európai népek között.

A részvételi díj 5€/6€ (a körút hosszától függően). A programra előzetes jelentkezés szükséges, a résztvevők létszáma korlátozott. Bejelentkezni az alábbi elérhetőségek egyikén lehet: Mgr. Badin Gabriella, e-mail: pedagog.galeria@banmuz.sk, tel.: 0907 769 338.

  • Prékop-i, Rozsnyó-vidék

Related Posts

Kerékpáron a baglyok nyomában – múzeumi tábor gyerekeknek
Július a Rozsnyói Bányászati Múzeumban
Az idei nyári szezonban zárva lesz az Andrássy Képtár