Kerékpártanösvény a gótikus freskók nyomában – újdonság a Szlovák Karszt Kerékpárklub műhelyéből

Kerékpártanösvény a gótikus freskók nyomában – újdonság a Szlovák Karszt Kerékpárklub műhelyéből

Olasz freskók Gömörben” címen napvilágot látott a rozsnyói régió első jelölt kerékpártanösvénye. A 22 km hosszú kerékpárút a középkori freskókkal díszített templomokat köti össze – tájékoztatta portálunkat a Szlovák Karszt Kerékpárklub.

Látogatóit a fennsíkok között megbúvó Csetnek-patak festői kanyonjában kalauzolja Pelsőcről Csetnekre, majd Kecelfalvára. Megálmodói olyan útvonalat terveztek, amely kevésbé edzett kérékpárosok és gyermekes családok számára is alkalmas.

Az egyedülálló kezdeményezést a  Kassa Megyei Önkörmányzat – Terra Incognita program (www.terraincognita.sk)  hétezer eurós támogatásával sikerült megvalósítani 2023. április 1. és 2023. október 31. között.

Hiszem, hogy ez a projekt sok látogatót hoz majd a régióba, meghosszabbítja itt tartózkodásukat és ezzel növeli a szolgáltatók forgalmát, és környezetbarát módon járul hozzá a helyi idegenforgalom fejlődéséhez” – nyilakozta Tömöl Zsuzsa, ötletgazda, a gömörhorkai kerékpárklub (SCK SK) vezetője.

A kerékpárút célja, hogy felhívja a régióba látogatók figyelmét az Európai Kulturális Örökség részeként számon tartott gyöngyszemekre, természetbarát módon – kerékpáron – tegye őket elérhetővé, és Gömör érdekességeinek felfedezésére ösztökélje a látogatót. (https://culture.ec.europa.eu/cultural-heritage/initiatives-and-success-stories/european-heritage-label/european-heritage-label-sites/medieval-wall-painting-in-gemer-and-malohont-regions-slovakia)

A projekt részeként az idegenforgalmi gócpontokba elhelyezésre került 25 darab színes képekkel ellátott útjelző tábla, 8 darab hordozó oszlop, a templomok közelében 3 darab nagyméretű térkép és 3 kerékpár-tároló. Információs irodák, vendéglátóhelyek, szállásadók, önkormányzatok és egyházi gyülekezet hálózata lett létrehozva, ahol megtalálhatók a sárga-fekete színekkel jelölt útvonal népszerűsítő szórólapjai.

Elérhetőség: slovenskykras@cykloklub.sk

  • Rozsnyó-vidék/Szlovák Karszt Kerékpárklub, fotó: Ifj. Tömöl Zoltán


Hagyj üzenetet