Egy táska női szeretet – harmadik alkalommal indult az adománygyűjtés

A Szövetség Nőtagozata immár harmadik alkalommal hirdeti meg az Egy táska női szeretet elnevezésű adománygyűjtési akciót a menstruációs szegénység enyhítésére január 16. és március 8. között.

Bauer Ildikó, a Nőtagozat alelnöke, az adománygyűjtés ötletgazdája aláhúzta: Szlovákiában más EU-s tagállamokhoz hasonlóan a menstruációs szegénység valós és súlyos probléma, mely minden 10. nőt érint.

Az elmúlt két kampány sikere a magánemberek, lányok, asszonyok, családok, a vállalkozói szféra, valamint a civil szervezetek által felajánlott nagylelkű adományoknak volt köszönhető.

Bokor Réka, a gyűjtés koordinátora elmondta: 2022-ben a közös összefogás eredményeként 734 szeretettáskát juttattak el a megfelelő kezekbe. 2023-ban pedig 345 táskányi szeretet és higiéniai termék gyűlt össze és lett átadva.

Gergely Papp Adrianna, a Nőtagozat elnöke szerint az elmúlt évek megmutatták, hogy bár a téma nagyon érzékeny, a szlovákiai magyar közösség empatikusan reagált rá: mára már merünk beszélni a témáról és készen állunk segíteni. Ugyanakkor az adománygyűjtés eseti orvoslása a problémának, szociológiai kutatásokkal szeretnénk pontosan felmérni az érintettek számát és a probléma mértékét.

A gyűjtéshez az induláskor elsőként csatlakozott Hideghéthy Andrea ügyvezető igazgató kezdeményezésére a Szövetség a Közös Célokért társulás, melynek irodái és tagszervezetei elsődleges gyűjtőpontokként működtek közre a kampányokban. Szintén 2022-ben volt csatlakozó civil szervezet még a PRO LE – TI Polgári Társulás, ahol Beke Beáta elnökasszony jelentős adomány felajánlásának a fogadásában és elosztásának lebonyolításában vállalt kimagasló szerepet.

Ezen kívül szép számmal csatlakoznak civil és egyházi szervezetek is, mint a Galánta és Vidéke Társulás, a Pázmány Péter Alapítvány, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja, továbbá magánszemélyek, önkormányzatok és kisvállalkozások.

2023-ban tovább bővült az adománygyűjtő pontok hálózata és idén, a harmadik kampány induláskor örömmel vesszük további civil szervezetek és magánszemélyek bekapcsolódását is, akik vállalják, hogy a régiójukból érkező adományokat átveszik és megőrzik az adománygyűjtő akció végéig, azaz március 8-ig, nőnapig.

A Nőtagozat tagjai ekkor összegyűjtik és eljuttatják a szeretet táskákat a segélyszervezetekhez, az önkormányzatok szociális osztályaihoz, valamint oktatási intézményekhez.

Hogyan csatlakozhat?

Az alábbi űrlapon fogadjuk a jelentkezéseket azoktól, akik gyűjtőpontként tudnak közreműködni, illetve olyan szervezetek, magánszemélyek jelentkezését is várjuk, akik tudnak rászorulókról és szívesen segítenének az adományok eljuttatásában.

https://forms.gle/qg7jpfBdAVAL1TrN7

Külföldi példák jó támpontokat nyújtanak ahhoz, milyen módon enyhíthető a menstruációs szegénység: Skóciában ingyenesen hozzáférhetők a tisztasági betétek, Kanada, Kenya, az USA több tagállama, Lengyelország, Németország vagy például Csehország is áfacsökkentéssel tette olcsóbbá a menstruációs higiéniai termékeket. Angliában pedig civil szervezetek kitartó lobbizásának köszönhetően áfamentesek lettek ezek a termékek. Új-Zélandon minden iskolában ingyen juthatnak a diákok tamponhoz és intimbetéthez.

Az Európai Unió 2022 áprilisában jóváhagyta a hozzáadottértékadó mértékéről szóló irányelveit, mely már lehetővé teszi, hogy pl. a női menstruációs termékek esetében nulla százalékos áfát alkalmazzanak a tagállamok.

Láthatjuk tehát, hogy már sok helyen megvan a politikai akarat és a módszer is a problémakör enyhítésére. A Nőtagozat azért dolgozik, hogy idehaza is változást érjünk el. Meggyőződésünk, hogy megyei képviselőink sokat tehetnek az ügy érdekében.” – hangsúlyozta Gergely Papp Adrianna elnök.

Nőtagozat tisztelettel fordul Önökhöz, kéri ismét jószándékú támogatásukat, hozzájárulásukat az ügyhöz. Az adománygyűjtéssel megmutathatjuk, hogy van létjogosultsága a segítő szándéknak és a menstruációs szegénység elleni küzdelemnek.

FELHÍVÁS

Segíts a menstruációs szegénység enyhítésében!

Kirekesztettség, fertőzésveszély, megalázó pillanatok. Ez a menstruációs szegénység. 

A menstruációs termékek olyan alap higiéniai termékek, mint a szappan vagy a WC-papír, viszont csak a populáció felét érintik. Bebiztosításuk az oktatási és szociális intézményekben lenne a minimum, amit elvárhatnánk.

A mélyszegénységben élő fiatal lányok a menstruációs termékek hiánya miatt napokra kimaradoznak az iskolából, ezzel további hátrány éri őket. Mindennek lelki lecsapódása is van: kisebbrendűségi érzés, szorongás, szégyenérzet kíséri. A menstruációs termékek hiánya komoly egészségügyi gondokat okozhat később is a nők körében, nehezíti a munkavállalást, megtépázza a nők önbizalmát és lehetőségeit.

HOGYAN SEGÍTS?

Keress egy vászontáskát vagy egy nem használt neszesszert és pakolj bele olyan mindennapi higiéniai terméket, melyre minden nőnek, lánynak szüksége lehet.

LÉTFONTOSSÁGÚ:

– Egészségügyi szárnyas betét

– Szappan

– Sampon

– Kézfertőtlenítő

– Fogkefe

– Fogkrém

– Kedves személyes üzenet tőled

NE RAKJ BELE:

– Semmilyen használt vagy megbontott terméket.

– Tampon, mosható betét illetve intim tölcsér – ezeket azért ne, mert bár környezetvédelmi szempontok miatt ezeket aktívan támogatjuk, a rászorulóknak viszont sokszor nincs napi hozzáférésük pl. a folyóvízhez.

– Éles kés vagy borotva

– Bármilyen élelmiszer

– Bármilyen ruhanemű

– Gyógyszer

NEM LÉTFONTOSSÁGÚ, DE JÓLESHET:

tusfürdő, dezodor, maszk, testápoló vagy kézkrém, fésű, hajgumi, hajdísz, körömreszelő, papírzsepi, nedves törlőkendő, óvszer, arclemosó+korong

KAPCSOLATFELVÉTEL: Töltsd ki ezt a dokumentumot: https://forms.gle/qg7jpfBdAVAL1TrN7 vagy kérdés esetén írj a felvideknoi@gmail.com címre.

GYŰJTŐPONTOK, ahol leadhatod szeretettáskádat: https://t.ly/oAIXM

  • Szövetség Nőtagozat

Related Posts

Véget ért az idei adománygyűjtés – 587 szeretettáskát gyűjtöttek össze a rászorulóknak
Van bennünk empátia és tenni akarás – az Egy táska női szeretet idei kampányába már 50 gyűjtőpont csatlakozott
„Egy táska női szeretet” – február 25-ig tart az adománygyűjtő kampány