A gombaszögi Andrássy-kúria is harcba szállt az Év műemléke díjért

Elkezdődött az Év műemléke Szlovákiában c. nagy presztízsű verseny közönségszavazása, melyben Gombaszög egyik ékessége, a frissen felújított Andrássy-kúria is harcba száll a közönség szavazataiért. A mezőny szerfelett erős, mi azonban hiszünk benne, hogy ha összefogunk itt a Felvidéken, akkor az újra régi pompájában tündöklő Andrássy-kúria elviheti a közönségdíjat.

Az Andrássy-kúria Gömörben, a Sajó-völgyében, a Szilicei-fennsík lábánál fekvő Gombaszögön található. A Gombaszögi Nyári Tábort is szervező Sine Metu egyesület újíttatta fel 2023-ban és egyesületi múzeumot alakított ki benne.

A felújítás során az épület teljesen új tetőszerkezetet kapott, bal oldala visszakapta az eredeti reneszánsz kifestését és vakolati felületkezelését, jobb oldalán pedig meghagyták az 1764-es rokokó külsőt. Előterében olajozott tölgyfa kocka padlóburkolat található, míg az ajtók és ablakok asztalosmester által készített korhű elemek.

Az Andrássy kúriában üzemelő múzeum földszintjén egy állandó tárlat kapott helyet, itt található a pálos kolostor ásatása során fellelt cserépkályha másolat is. Mindezt korabeli berendezés egészíti ki, hogy felidézzük a régmúlt hangulatát.

A Fénix – Az év műemléke Szlovákiában díj közönségszavazása április 2-ig tart, addig 24 óránként 1x tehetjük le a voksunkat a számunkra legkedvesebb műemlék mellett. A végeredményt április 11-én hirdetik ki.

A szavazók között az alábbi díjakat is kisorsolják:

-1 db 400 € értékű üdülési utalvány 2 fő részére az alsókubini Kubínyi kastélyba,
-19 db 40 € értékű meglepetésekkel teli csomag.

Értékmentő csapatunk és a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői nevében köszönjük a megosztást és minden leadott szavazatot!

Szavazni itt lehet: https://www.kpr-fenix.sk/hlasovanie/pribeh/kuria-andrassyovcov-v-gombaseku fbclid=IwAR0ZdtKhYgBF2JQTV8eDsNJFDZF7BwycMTexYUnyEySqyBODrM_96ZzF9qo

  • Gombaszög szervezőcsapata

A gombaszögi Andrássy-kúria megmenekült az enyészettől – múzeum létesül benne

Related Posts

Gombaszög: utolsó lehetőség kedvezményes jegyre
Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata
Gombaszög 2024 – elindult a tavaszi jegyvásár!