A gömöri népművészet ünnepe Rozsnyó főterén – folklórműsor, kézművesek, helyi gasztronómia

A Gömöri Művelődési Központ szervezésében, a Kassai Megyenapok részeként valósul meg április 26-án Rozsnyó főterén a gömöri népművészet ünnepe. 

A kultúrműsorban bemutatkoznak a régió gyermek és felnőtt néptánccsoportjai és népi zenekarai, kora este táncházat tart a Sajó Banda, a táncokat Kristóf Bálint és Répássy Ivett oktatja majd. 18:00 órától a budapesti Fitos Dezső Társulat lép színpadra A falu című táncszínházi előadással. A helyi mesterek a nap folyamán a kézműves vásárban fogják kínálni a portékáikat, és lesznek kézműves foglalkozások gyermekek és felnőttek részére is. A rendezvényről természetesen nem hiányozhatnak a hagyományos gömöri ételek sem.

A rendezvényre egy határon átnyúló uniós projekt részeként kerül sor

A Gömöri Művelődési Központ az idei év elején 39 645 eurós uniós támogatást kapott az Interreg VI-A Magyarország – Szlovákia program keretében. A projekt célja a kulturális és szellemi örökség megőrzése és gyarapítása Gömör déli részén. A projekt magyarországi partnere a Borsod Ágázati Képző Központ Nonprofit Kft. Kazinbarcikáról – tájékoztatott a közösségi oldalán a művelődési központ.
A Kassa megye által bevezetésre kerülő Regionális termék (Regionálny produkt) és Kassa megyei hagyományos termék (Tradičný výrobok Košického kraja) védjegyeket a garanáltan Kassa megyéből származó, természetes alapanyagú, a gömöri, szepességi, abaúji és zempléni régióhoz kötődő kézműves és népművészeti termékek megjelölésére fogják használni. Ez a védjegy fogja garantálni a helyi termékek minőségét.
  • Prékop-i, Rozsnyó-vidék

Related Posts

Trópusi lepkéket figyelhetünk meg a betléri kastély parkjában
Gömöri gasztrofesztivállal veszi kezdetét a Rozsnyói Kulturális Nyár
Indul a nyári szezon a rozsnyói strandon