Újraállították, a csata 175. évfordulóján újraavatják a roskoványi honvédemlékművet

A sárosi Roskoványban (Eperjes megye, Kisszebeni járás) az önkormányzat, a SINE METU Egyesület és a Nemzeti Örökség Intézete szervezésében újraavatják a Kárpát-medence első ’48-49-es emlékművét, a koszorúzott csonkaoszlopot mintázó honvédemlékművet.

A cári seregekkel vívott héthársi csata emlékoszlopa volt a legelső, mely az 1848/1849-es szabadságharcnak és forradalomnak állított emléket. 1851-ben az éj leple alatt emelték bátor sárosi hazafias nemesasszonyok, elesett fiaik emlékére.

1899-ben a csata 50. évfordulójára méltó helyszínre helyezték át, az ünnepi ceremónia érdekessége, hogy a felavatás már a maga korában kétnyelven zajlott – a magyar mellett szlovákul.

Az emlékmű ledöntésének körülményei és pontos ideje nem ismert. A helyi visszaemlékezések szerint az emlékművet az akkori hatóságok parancsára bontották le, viszont az emlékmű darabjait a helybéliek elásták, így megmentve azt a jövő generációk számára. Ezt fedezte fel a közelmúltban a Sine Metu Egyesület csapata.

Az egyesület 2020 októberében daruval kiemelte az emlékmű elemeit, majd Gombaszögön összeállította és bemutatta őket. 2023. június 20-án, a héthársi csata évfordulóján a Sine Metu Egyesület és a Nemzeti Örökség Intézete együttműködési megállapodást írt alá az emlékmű újraállításáról. A honvédemlékmű felújítására és eredeti helyén való felavatására a roskoványi önkormányzattal szoros összefogásban, az ütközet 175. évfordulóján, 2024. június 20-án kerül sor.

A 17 órakor kezdődő ünnepségre tisztelettel hívják a széles nyilvánosságot, hiszen az újraállítás és -avatás egy olyan mérföldkő, melyhez sokak kitartó munkája kellett, s mely a történelmi megbékélés, egy új kezdet szimbóluma lehet.

A megemlékezőket Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, Orosz Örs, a műemléket felkutató, felújíttató és újraállító Sine Metu Egyesület elnöke és Stanislav Girašek, Roskovány polgármestere köszönti. Beszédet mond Vargha Tamás, Magyarország honvédelmi minszterhelyettese, Prof. Dr. Hermann Róbert, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese és Milan Majerský, Eperjes megye elnöke. Közreműködik Kiss Gy. László tárogatóművész.

  • fotók: Nászaly Gábor

Related Posts

“Kossuth Lajos azt üzente…” – a magyar szabadság és a közösség méltó ünnepe a városházán