Keleti kapuk az Európai Önkéntes Szolgálat számára

Keleti kapuk az Európai Önkéntes Szolgálat számára

 Az Európai Önkéntes Szolgálattal (EVS – European Voluntary Service) kapcsolatos nemzetközi képzés zajlott október 6-13-án a Gömöri Ifjúsági Társaság (GIT) szervezésében a várhosszúréti Jozefína Panzióban. A „Keleti kapuk az EVS számára” elnevezésű iskolázásra a hazai ifjúságsegítő szakembereken kívül Ukrajnából (Kárpátalja), Romániából (Partium), Szerbiából (Vajdaság) és Magyarországról érkeztek résztvevők, hogy megosszák egymással a fiatalok participációjával kapcsolatos tapasztalataikat és megismerkedjenek azokkal a felső-gömöri régióban tevékenykedő civil szervezetekkel, akik külföldi önkénteseket fogadnak, illetve hazai pályakezdő fiatalokat (18-30 év között) küldenek szakmai gyakorlatra külföldi civil egyesületekhez. A rendezvényt a pozsonyi IUVENTA Ügynökség támogatta az EÚ Fiatalok lendületben elnevezésű programjából.

DSC_0849A képzés nyitórendezvényére október 7-én került sor a rozsnyói Fábry Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Szakközépiskolában. A jelenlévőket Prékop Mária, az iskola igazgatónője köszöntötte, majd Miroslav Droždiak, a IUVENTA Ügynökség külső munkatársa ismertette az Európai Önkéntes Szolgálat működésének elveit. Az EVS keretében 2 héttől 12 hónapig terjedő időt tölthetnek az EÚ tagországaDSC_0861iban, illetve az EÚ-n kívüli országokban élő – főleg halmozottan hátrányos helyzetű – fiatalok egy másik államban – zsebpénz, teljes ellátás-, szállás-, utazási költségek-, nyelvtanulási költségek-, vízumköltségek megtérítése, DSC_0900valamint mentori és szupervízori felügyelet mellett. Nagy Zsuzsa, a IUVENTA Kassa megyében tevékenykedő regionális konzultánsa arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy az EÚ a 2014-2020-as időszakban is komoly szerepet szán ifjúságpolitikájában az EVS-nek, Kmotrik Péter, a GIT elnöke pedig a szervezete által megvalósított EVS-projektekről számolt be. Jelenleg 4 önkéntes (2 lengyel, 1 ukrajnai orosz és 1 romániai magyar fiatal) tartózkodik Várhosszúréten a Gömöri Ifjúsági Társaságnál szakmai gyakorlaton. Előttük 9 önkéntes (Magyarországról, Franciaországból, Ausztriából, Szerbiából és Romániából) töltött 1-1 évet a GIT-nél és 4 Rozsnyó-környéki fiatalt küldtek ki Csehországba, Németországba, illetve Finnországba gyakorlatra.DSCF0451

Az egyhetes képzés során a résztvevőknek alkalmuk nyílt megismerkedni mindennel, amire szükségük lehet az EVS-projektek előkészítése, megvalósítása, kiértékelése és elszámolása során, beleértve például a szervezet akkreditálását erre a tevékenységre, az önkéntesek segítését végző szakemberek – mentorok, szupervízorok, koordinátorok – tapasztalatait, a Schengeni-övezeten kívülről érkező fiatalok tartózkodási engedélyének intézésével járó nehézségeket. Csoportos munkákra, workshopokra, játékokra is sor került, valamint előadás formájában olyan, a nemzetközi részvételű projektumoknálDSCF0361 lényeges témák is elhangzottak, mint az interkulturális tanulás és kompetencia alapú képzés. A tréning tananyagának kidolgozásában és megvalósításában a somorjai székhelyű Fórum Információs Központ munkatársai segítettek a szervezőknek.

DSC_1560Az öt országból érkező résztvevők, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda (Ungvár), a Kárpátaljai Credo Alapítvány, a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség és Pásztor Ferenc Alapítvány, a nagyváradi Interkulturális Közösségek Egyesületének, a zentai Tiszakedvelők Polgári Egyesületének és a Fiatalok a Falvakért Egyesületnek, az Esély és Egyenlőség Egyesületnek (Tarcal), a Nyilas Misi Alapítványnak (Miskolc) és a GömöriDSCF0347 Környezet- és Tájfejlesztő Egyesületnek (Szuhafő), valamint a Gömöri Kézművesek Társulásának és a GIT-nek a tagjai tanulmányutakon is részt vettek. Jártak Berdárkán, ahol az Alter-Natíva Polgári Társulás és Rimaszombatban, ahol a Fundament Polgári Szervezet tevékenységével, külföldi önkénteseivel és ifjúságsegítőivel ismerkedtek meg és a szintén várhosszúréti székhelyű Gömöri Kézművesek Társulásának központjába is ellátogattak.

DSC_1253A képzés nagyon jó hangulatban zajlott, a programot nagymértékben színesítették az interkulturális estek, amelyek során az egyes országok képviselői saját készítésű nemzeti ételekkel vendégelték meg a többi résztvevőt és bemutatták országukat, valamint szervezeteik tevékenységét. Az estek szervezéséből a GIT önkéntesei – Elzbieta Nastawny, Marcjanna Bludzien, Maryna Bolotska és Balla Sándor is kivették a részüket. Marcjanna tűzzsonglőr-bemutatóval is elkápráztatta a közönséget. Hasonló sikere volt az íjászatnak, az esti activiy játéknak, valamint Prékop László előadásának, aki Krasznahorka várába kalauzolta el a közönséget egy olyan Power Pointos bemutató segítségéintergalaktikus deguszt§civel, amely a GITesek által a tűzvész előtt készült fényképekből lett összeállítva. A Pogány Zoltán által levezényelt, szádalmási és tornagörgői borokat felvonultató degusztáció is a résztvevők épülését szolgálta, amelyet Borsodi Zoltán gitárzenéje és éneke tett még feledhetetlenebbé. 

 A rendezvény záró szakaszában a szakemberek Palik Zoltán (Esély és Egyenlőség Egyesület – Tarcal) vezetésével megvitatták az EÚ néhány hónap múlva életbe lépő, 2014-2020-as időszakára vonatkozó támogatáspolitikáját és a további együttműködés lehetséges témáit. A kárpátaljai résztvevők az EVS-szel kapcsolatos népszerűsítő kampány fontosságát hangsúlyozták, a romániai partnerek a résztvevő szervezetek közötti kapcsolatok erősítése céljából ifjúsági cserék szervezését szorgalmazták, míDSCF0576g a magyarországi és vajdasági résztvevők további tanulmányutak szervezése mellett tették le a garast, további jó gyakorlatok megismerése céljából. Elhangzott az az igény is, hogy további országokkal – Lengyelországgal, Ausztriával és Szlovéniával – bővíthetnék a csoportot. Abban mindenki egyetértett, hogy hasznos volt ez az egy hét együttlét, amelynek hálózatban történő együttműködés lesz a folytatása, mivel sokkal jobb színvonalú EVS-projektek azok, amelyek egymást alaposan ismerő, egymással folyamatosan kommunikáló, küldő- és fogadó szervezetek között valósulnak meg.

(GIT)

fotó: Maryna Bolotska, GIT

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (írásos anyagok, adatbázisok, információk, képek, videó stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül és a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás feltüntetésével lehetséges (kivéve ha egy konkrét dokumentumban egyéb külső szerző vagy forrás van feltüntetve)!



Hagyj üzenetet