Régészeti kiállítás nyílt a Rozsnyói Bányászati Múzeumban

Régészeti kiállítás nyílt a Rozsnyói Bányászati Múzeumban

A „Bronzkor a történelmi Nógrád és Gömör-Kishont területén“ című kiállítás megnyitója 2014. május 13-án, kedden zajlott a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájának kiállítótermeiben. A megnyitón jelen volt PhDr. Jana Kovácsová, a Kassa Megyei Önkormányzat Kulturális és Idegenforgalmi Főosztályának vezetője és Pavol Burdiga, Rozsnyó város polgármestere. Az eseményt a rozsnyói Művészeti Alapiskola tanulóinak zenés műsora gazdagította.

1
A kiállítás, melyet PhDr. Ladislav Olexa, a Szlovák Tudományos Akadémia régésze nyitott meg, az őskor egyik legjelentősebb szakaszát ismerteti Nógrád és Gömör-Kishont területén. Értékes tárgyait mutatja be olyan kultúráknak, melyek ebben az időszakban váltották egymást. A bronztárgyakon kívül – díszek és fegyverek, bőségesen jelen vannak kerámia leletek is. A kísérőszöveg megismertet a bronzkor kultúráival és alapvető periodizációjával az említett területen.

10
A közel 400 kiállított tárgy a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, a Szlovák Tudományos Akadémia nyitrai Régészeti Intézete, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeuma és a füleki Vármúzeum gyűjteményéből származik. A kiállítás kurátorai prof. PhDr. Václav Furmánek és DrSc., Mgr. Dana Marková, a Szlovák Tudományos Akadémia nyitrai Régészeti Intézetének munkatársai voltak, valamint Mgr. Viktória Tittonová a füleki Vármúzeumból.
A Rozsnyói Bányászati Múzeumban régészeti kiállítást utoljára még a múlt században szerveztek.
A kiállítás 2014. június 30-ig látogatható.

Sylvia Holečková, Rozsnyói Bányászati Múzeum

fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum

-rozsnyovidek.sk

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (írás, kép, hang, videó stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül, a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás és az oldalra mutató link feltüntetésével lehetséges!



Hagyj üzenetet