„A történelmi Rozsnyó fényképeken“ – nosztalgikus múltidézés a galériában

„A történelmi Rozsnyó fényképeken“ – nosztalgikus múltidézés a galériában

A Rozsnyói Bányászati Múzeum idei második kiállításának ünnepélyes megnyitójára február 7-én került sor a főtéri galériában. „A történelmi Rozsnyó fényképeken“ című kiállítást a múzeum igazgatója, Pavol Lackanič nyitotta meg. Kardoš Ferenc mérnök, a tárlat egyik kezdeményezője beszédében elmondta, mi vezette a szervezőket ennek az egyedülálló kiállításnak a létrehozására és rámutatott, fontosnak tartják megőrizni a városunkkal kapcsolatos emlékeket a következő nemzedékek számára.

4

Rozsnyó város alpolgármestere, Kemény Dénes is szólt a megjelentekhez, átadva Burdiga Pál polgármester üdvözletét. Edita Kušnierová olyan helyek és műemléki építmények sorsával ismertette meg a közönséget, melyeket a megsemmisítésükre tett törekvések ellenére is sikerült megmenteni. A megnyitót a rozsnyói P. J. Šafárik Gimnázium diákjainak kultúrműsora (Rozsnyó város keletkezésének mondája és a bányászhimnusz) színesítette Kardoš Éva és Csobádi Mária vezetésével – tájékoztatott Petronela Bodnárová, a múzeum munkatársa.

10 72Magát a kiállítást három helyiségben, időszakonkénti sorrendben installálták. Valamennyi a város egy adott korszakát térképezi fel, elsősorban annak építészeti változásait. Az első helyiség a monarchia korát idézi. A második terem Rozsnyó két világháború közötti időszakával ismertet meg (az első csehszlovák állam és az 1938-as Magyarországhoz való csatolás). A harmadik kiállítóhelyiség a háború utáni időszakot mutatja be, amikor valószínűleg a legnagyobb változások következtek a város építészetében. A kiállításon 250 történelmi fénykép és képeslap másolata látható, melyeket egységes, A3-as méretre igazítottak. A felvételek a Régi Rozsnyó Barátainak Köre gazdag gyűjteményéből és a Rozsnyói Bányászati Múzeum fotóarchívumából származnak. A tárlatot egyéb kiállítási tárgyak – korabeli sajtótermékek, könyvek, iratok, jelvények, várostérképek, de főleg eredeti rozsnyói fényképek, albumok és képeslapok – egészítik ki a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteménytárából és lelkes helybeli lakosok magángyűjteményeiből. Ezek közül is kitűnik III. András magyar király 1291. február 3-i adománylevelének, Rozsnyó első írásos említésének fotóreprodukciója.

9
A kiállítás 2017. április 12-ig, munkanapokon tekinthető meg a Rozsnyói Bányászati Múzeum galériájában.

– Rozsnyói Bányászati Múzeum / rozsnyovidek, ford.: Prékop I., fotó: Badin G. és J. Vaisová



Hagyj üzenetet