A várak a legkisebbeket is elvarázsolták – múzeumpedagógiai foglalkozás a galériában

A várak a legkisebbeket is elvarázsolták – múzeumpedagógiai foglalkozás a galériában

A várak csodálatos, mesés világa a Rozsnyói Bányászati Múzeum galériájába csábította a pelsőci óvodásokat, akik meglátogatták a Rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum „Várak Gömörben-Kishontban“ című vándorkiállítását – tájékoztatott Badin Gabriella, a múzeum munkatársa.

A múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a gyerekek először megismerkedtek magával a kiállítással. Badin Gabriella és Ingrid Liptáková segítségével figyelmesen megnézegették a régészeti leleteket és bannereket. A fiúkat leginkább a vasból készült nyílhegyek, „óriási“ rozsdás kulcsok, patkók érdekelték. A lányok az agyagedényeket, vas kanalak, bronz gyűszűket, csengőket csodálták meg. A gyerekek szeme akkor csillant fel a legjobban, amikor a kiállításon meglátták a pelsőci vár képét – a várfal maradványait nagyon jól ismerik mindennapi sétáikból. A kiállítás tartalmán túl a gyerekek megismerkedtek a legfontosabb kifejezésekkel is, mint vár, várkastély, erődítmény, rom, omladék, ásatás. Egy kupac kockából – romból gyönyörű várat építettek, saját fantáziájuk alapján az általuk ismert pelsőci várat.

A múzeumpedagógiai óra kézműves foglalkozással ért véget. A lányok „drágakövekkel“ díszített szépséges „aranyozott“ koronát készítettek, melyekkel a várak igazi hercegkisasszonyaivá változtak. A hercegnőket védelmező és kísérő lovagok szerepét a gazdagon és különlegesen díszített pajzsaikkal felszerelt fiúk látták el. „Örülünk, hogy ez a kiállítás a múzeumpedagógiai foglalkozással együtt elnyerte a legkisebbek tetszését is“ – zárta beszámolóját Badin Gabriella.

  • pr-i, rozsnyovidek, fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum

 



Hagyj üzenetet