Legkésőbb június 7-től szabadon lehet vakcinát választani

Legkésőbb június 7-től szabadon lehet vakcinát választani

Legkésőbb június 7-én megkezdik az oltást a Szputnyik V vakcinával, erősítette meg Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter. Hozzátette: ugyanekkortól lehet majd szabadon vakcinát választani. A Szputnyikkal a 18 és 60 év közötti korosztályt fogják oltani. A tárcavezető szerint a mellékhatások hasonlóak, mint az AstraZeneca társaság védőoltása esetében.

“Egyelőre 200 000 adagot fogunk felhasználni, a többit csak akkor, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyta az alkalmazását. Az esetleges további beszerzések során szigorúan tartani fogjuk magunkat az európai szabályozáshoz” – mondta a miniszter, hozzátéve: ő maga nem oltatná be magát a Szputnyikkal.

Lengvarský az AstraZeneca védőoltásával kapcsolatban azt mondta, annak jövője a beszállítástól függ. Az utolsó darabokat arra használják fel, hogy az érintetteknek beadják a második adagot, fűzte hozzá.

A kormány szerdán megbízta az egészségügy-minisztert, hogy a tárcája június 7-ig tegye lehetővé a nem regisztrált Szputnyik V vakcina szlovákiai alkalmazását. Szlovákia eredetileg összesen kétmillió Szputnyik V védőoltást rendelt.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet