A Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményei – könyvbemutató a Galériában

A Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményei – könyvbemutató a Galériában


Esemény részletek


Magyar nyelven is megjelent a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményei (Zo zbierok Baníckeho múzea Rožňava) című kiadvány, amelyet szlovák nyelven tavaly adott ki az intézmény. A múzeum 11 gyűjteményének legértékesebb kiállítási tárgyait bemutató könyvet 2022. december 20-án, kedden 16:00 órakor mutatják be a Rozsnyói Bányászati Múzeum főtéri Galériájában. Az eseményen jelen lesznek a szerzők és a fordító – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Mária Venenyová, a múzeum kulturális menedzsere.

„A Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményében közel 40 ezer tárgy van, amelyeket a múzeum állandó vagy időszaki kiállításain láthatnak az érdeklődők, egy részük pedig a múzeum értéktárában van elhelyezve” – mondta Pavol Lackanič, a múzeum igazgatója. Az igazgató hozzátette, a kiadvány a 29 legértékesebb kiállítási tárgyat mutatja be részletesebben, a publikációt különféle tudományterületek szakértőivel közösen állították össze a múzeum munkatársai.

A kiadványt tavaly jelentette meg a múzeum, és a Kisebbségi Kulturális Alap anyagi támogatásának köszönhetően idén magyarra is lefordították.

„A magyar nyelvű szakirodalom rendkívül fontos, mivel nemzetiségileg vegyes környezetben működik a múzeumunk, olyan nyelvterületen, ahol nagy igény van erre” – mondta Badin Gabriella múzeumpedagógus, a múzeum propagációs részlegének vezetője.

  • Rozsnyó-vidék/tasr


Hagyj üzenetet