Könyvbemutató: Kassa-vidék településképei

Könyvbemutató: Kassa-vidék településképei


Esemény részletek


Tamáska Máté “Kassa-vidék településképei” című könyvét mutatják be 2014. október 9-én, csütörtökön 18 órai kezdettel a kassai Rovás Akadémián (Kmeť utca 34.).

Dr. Tamáska Máté szociológus, műemlékvédő, főiskolai adjunktus, tudományos kutató. Kutatási területei a településképi védelem szociológiája, a modernizálódó települési táj, a műemléki gondolat és a környezeti kihívás, valamint az emlékezethely kérdésköre. A Budapesten született szerző édesapja révén régi kassai családból származik.

Dr. Tamáska Máté könyve elsőként mutatja be Kassa környékének sokszínű és kevésbé ismert építészeti örökségét, a települések változó szerkezetének és társadalmának történeti összefüggéseibe ágyazva. A könyv elméleti hozadéka, hogy keretet kínál településkép és társadalomkép sokat hangoztatott, de részleteiben ritkán elemzett összefüggéseihez. A szerző központi fogalma az örökséghelyzet, amely a történeti építészetet nem lezárt múltként, hanem napjainkban ható urbanisztikai tényezőként értelmezi. Az összefoglaló tanulmányból, valamint a táj- és településlexikonból összeálló kötetet számtalan ábra, tematikus térkép és fotó, köztük több tucat légi felvétel illusztrálja.

tamaska

-rozsnyovidek.sk, forrás: Rovás



Hagyj üzenetet