Gömöri bányászat: A kiállítás bemutatja a szállítás módjait és eszközeit

Gömöri bányászat: A kiállítás bemutatja a szállítás módjait és eszközeit


Esemény részletek


A Rozsnyói Bányászati Múzeum idén is csatlakozik az Európai Örökség Napok nemzetközi rendezvénysorozathoz. Szeptember folyamán két érdekes tárlatuk is nyílik.

Az első rendezvény a Bányászati szállítás (Banská doprava) című kiállítás megnyitója lesz 2021. szeptember 9-én 16:00 órától a főtéri Galériában (Bányászok tere 25.).

Ez a kiállítás a múzeum bányászati és kohászati gyűjteményeinek darabjai segítségével mutatja be a széles nyilvánosságnak, milyen szállítóeszközöket és módszereket használtak a gömöri bányákban – tájékoztatta portálunkat a múzeum. A tárlaton a látogatók a kiállítási tárgyak és szakszövegek mellett a gömöri bányákban készült, egyedülálló korabeli fényképeket is láthatnak, amik a munkák során használt gépek szinte minden fajtáját megörökítik.

A kiállítás része egy interaktív, Gömör domborzatát ismertető 3D-s térkép, amely segítségével a látogató jobban el tudja képzelni az egykori ásványszállítás nehézségeit.

A látogatók a Galériában kommentált tárlatvezetésen is részt vehetnek, ahol a kiállítás összeállítója, Jaroslava Neubauerová kalauzolja majd őket. A kiállítás szeptember 9-től november 21-ig látogatható.

Európai Örökség Napok

A program 1985-ben indult az Európa Tanács kezdeményezésére, amelyhez az Európai Bizottság 1999-ben csatlakozott – olvasható az europa.eu weboldalon. Az Európai Örökség Napok célja Európa gazdagságának és kulturális sokszínűségének bemutatása az európai polgárok számára, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelem, valamint a tolerancia erősítése Európában és Európán kívül.

A nemzetközi rendezvénysorozat keretében nyíló másik rozsnyói kiállítás:

Európai Örökség Napok: TRANS GALACTIC – kiállítás a Galériában

  • Prékop-i, Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet