Idén először francia és spanyol résztvevői is lesznek a Nemzetközi Vercsipke Fesztiválnak

Idén először francia és spanyol résztvevői is lesznek a Nemzetközi Vercsipke Fesztiválnak

A XIV. Nemzetközi Vercsipke Fesztivált 2023. szeptember 30. és október 1. között szervezi meg a Gömöri Művelődési Központ. A “Paličkovanie, csipkeverés, koronki” című rendezvény szlovákiai, lengyel, magyar, bolgár, francia és spanyol tehetséges csipkeverőket fogad Rozsnyón. A megnyitóra szeptember 30-án 9:00 órakor kerül sor a Gömöri Hagyományok Házában. 

A fesztivál résztvevőit szakmai előadások, workshopok és kiállítások várják. Az alkotóműhelyekben idén a hagyományos gömöri és liptói mintákkal foglalkoznak majd, megismerve azok történelmi hátterét és jellegzetes jegyeit – tájékoztatta portálunkat a Gömöri Művelődési Központ. A rendezvény az Európai Kulturális Örökség Napok keretében valósul meg.

A nemzetközi vertcsipke válogatást bemutató tárlat és a cseh Hana Hyžáková szerzői kiállítása a fesztivál ideje alatt szeptember 30-án, szombaton 9:00-től 20:00 óráig, október 1-jén, vasárnap pedig 9:00-től 12:00 óráig tekinthető meg. Hana Hyžáková kiállítását egészen 2023. október 27-ig felkereshetik az érdeklődők a Gömöri Hagyományok Házában, munkanapokon 9:00 és 15:00 óra között.

Csipke Híd, ami összeköt

A regionális identitást és határokon átívelő nemzetközi együttműködést jelképező egyedülálló vertcsipke alkotás elkészítésének gondolata 12 évvel ezelőtt született a magyar szécsényi, a lengyelországi bobowai és rozsnyói csipkeverő asszonyok között a betléri vertcsipke fesztiválon. Ezt a “Híd” elnevezésű közös művet már 2012-ben kiállították Franciaországban az OIDFA nemzetközi vert- és varrott csipke szervezet kongresszusán. 2012 óta a nemzetközi együttműködés, a kulturális örökség megőrzése és fejlesztése jegyében a “Híd”-hoz további csipőkeverők csatlakoztak alkotásaikkal Kassáról, Krakkóból, Budapestről, de Bulgáriából, Horvátországból, Oroszországból és Finnországból is. A nemzetközi fesztivál első alkalommal üdvözöl soraiban franciaországi és spanyolországi csipkeverőket, akik alkotásaikat hozzáteszik ehhez az egyedi közös, nemzetközi csipke Hídhoz, amely összeköt bennünket.

A fesztivál programját a Genšenky és a Haviar folklórcsoportok fellépése színesíti, akik felső-gömöri táncokat és dalokat mutatnak be.

  • Prékop I., Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet