„Garbaš Cup“ – tizenegyedik alkalommal szervezik meg a futballtornát

2024 január 13. 9:00 - Krasznahorkaváralja

2024. január 13-án, szombaton a hagyományos év eleji focitornával a „Garbaš Cup“ névadójára emlékeznek a Krasznahorkaváraljai Futballklub tagjai és a helyi labdarúgók. 

9:00 órától a krasznahorkaváraljai szlovák alapiskola tornatermében kerül megrendezésre a Polgármesteri Kupa 14. évfolyama, illetve a „Garbaš Cup“ tizenegyedik évfolyama.

„A futballtornák általában a gólokról, a győzelmekről és a kupákról szólnak. Nálunk azonban kicsit másképp van. Itt is a gólokról és a győzelmekről van szó, ezek felett állnak viszont a baráti találkozások és egy barátra való emlékezés” – osztották meg az esemény küldetését a szervezők a futballklub közösségi oldalán.
„A község polgármesterének kupájáért zajló focitorna megszületésénél 2009-ben Štefan Garbaš és Štefan Kún állt. Ez a futballrajongók és amatőrök találkozója volt, akik elhatározták, hogy a karácsonyi semmittevés után találkoznak az iskola tornatermében és saját örömükre fociznak. Az ünnepekre ugyanis azok is hazatérnek a szülőfalujukba, akik Szlovákia távolabbi szegleteiben vagy külföldön élnek. Feltételként szabták, hogy a játékos, a bajnokság résztvevője a faluból származzon vagy a hazai futballklub játékosa legyen. Amatőrök, egykori és aktív játékosok vesznek részt az eseményen, és a hangulat mindig kitűnő” – számoltak be a kezdetekről. Az élet néha fájdalmas eseményeket is hoz, ifj. Štefan Garbaš halála után szinte automatikus volt, hogy a focitornát róla nevezik el a helyi labdarúgók, így tisztelegve emléke előtt. A rendezvény kezdete előtt minden évben koszorút helyeznek el a sírján és megemlékeznek róla a barátai, ismerősei. Ezután a játékosok a tornateremben sorsolással csapatokat alakítanak ki, és megkezdődik a játék a vándorkupáért és a jelképes díjakért.
  • pri, Rozsnyó-vidék