Föld napja a Rozsnyói Bányászati  Múzeumban – főszerepben a víz

2024 április 22. 8:00 - Rozsnyó

A Rozsnyói Bányászati  Múzeum a Föld napja alkalmából gazdag programot szervezett az óvodás, iskolás csoportok és a kisgyerekes családok számára. A rendezvény április 22-én valósul meg a Sentinel Élményközpontban, idei központi témája a víz lesz. 

A foglalkozásokon keresztül a múzeum munkatársai rámutatnak a víz fontosságára az ember életében és a természetben. Megmagyarázzák az iskolásoknak, hogyan is áll a víz helyzete a természetben, és mi a helyes és helytelen vízszabályozás. Kísérletek segítségével foglalkoznak majd a vízszennyezés problematikájával, a tisztítás és újrafelhasználás fontosságával. A múzeum munkatársai elbeszélgetnek a gyerekekkel a vízzel való takarékoskodás egyéb módjairól is. Más iskolás csoportok pedig a barlangok vizeiról hallhatnak előadást, megtekintik a múzeum természetrajzi tárlatát, és olyan érdekes gyűjteményi tágyakat láthatnak, amelyek általában a múzeumi raktárban vannak elhelyezve. Végül a tanulók elültetik a saját fájukat, amit hazavihetnek magukkal – osztották meg a részleteket portálunkkal a szervezők.

Az idősebb diákok MVDr. Andrea Balážová, a Szlovák-karszt Nemzeti Park munkatása előadásán vesznek részt, mely a Szlovák-karszt által táplált vizes élőhelyekről szól. „Főleg az olyan szervezetekkel való együttműködésnek köszönhetően, mint a várhosszúréti Čermošná faiskola (csemetekert) és a Szlovák-karszt Nemzeti Park berzétei igazgatósága, szórakoztató és interaktív formában mutathatunk rá a természetvédelem szükségességére,“ jegyezte meg Mgr. Brigita Nagyová múzeumpedagógus.

A programra 2024. április 22-én kerül sor a rozsnyói Sentinel Élményközpontban (Šafárik utca 43.) a Kassa Megye Önkormányzata által meghirdetett Megyenapok keretében. 8:00-tól 13:00 óráig az óvodás és alapiskolás gyerekek számára szerveznek foglalkozásokat, 13:00 órától 16:00-ig a kisgyerekes családokat is várják a programok. A foglalkozás időtartama 60 perc, a részvételi díj 2 € / 1 € egy főre (alapiskola felső tagozata).

A résztvevők száma korlátozott, ezért előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségek egyikén: Mgr. Brigita Nagyová, e-mail: pedagog.sentinel@banmuz.sk, tel.: 0944 786 722.

Április a Rozsnyói Bányászati Múzeumban

  • Prékop-I, Rozsnyó-vidék