A kiadvány a rozsnyói Püspöki Szeminárium és Bölcsészeti Líceum hallgatóit mutatja be

A kiadvány a rozsnyói Püspöki Szeminárium és Bölcsészeti Líceum hallgatóit mutatja be


Esemény részletek


A Rozsnyói Bányászati Múzeum, Kassa megye kulturális intézménye a Rozsnyói Püspökséggel együttműködve 2020. február 4-én 16:00 órakor mutatja be a Galériában „A rozsnyói felsőoktatás intézményeinek hallgatói. 1814 – 1852, a Püspöki Szeminárium és Bölcsészeti Líceum“ című publikációt.

A kiadvány a magyarországi felsőoktatási intézmények történetét bemutató sorozatnak már a 19. darabja. Szerzője az elismert magyarországi történész és levéltáros, Dr. habil. Szögi László CSc. professzor, aki a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának igazgatójaként tevékenykedett. Munkájában a szeminárium és líceum hallgatóinak sokrétű elemzésével foglalkozik, akik 1814-től egészen 1952-ig gazdagították a város életét.

Rozsnyó egykor a jelentős oktatási központok közé tartozott. A „Sajó-parti Athén“ – ahogyan a múltban Rozsnyót nevezték, az egyházi és állami iskolákban olyan személyiségeket nevelt ki, akik beírták nevüket a város, a régió történetébe, illetve össznemzeti viszonylatban is fontos szerepet játszottak.

„Sokan jártunk ezekbe az iskolákba, mások talán naponta elmegyünk mellettük anélkül, hogy tudatosítanánk fontosságukat és pótolhatatlan szerepüket a város történelmi fejlődésében. Az eddig kevésbé kutatottak közé tartozik a rozsnyói Püspöki Szeminárium története, amely 135 éves működése alatt több mint ezer papot és Bölcsészeti Líceumot végzett hallgatót nevelt ki“, nyilatkozta Silvia Lörinčíková, a rozsnyói püspöki levéltár munkatársa, aki a kötetet bemutatja a főtéri Galériában.

  • pr-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet