Búcsúzik a betléri kastély leglátogatottabb kiállítása – a látogatók egy középkori kéziratot is láthatnak

Búcsúzik a betléri kastély leglátogatottabb kiállítása – a látogatók egy középkori kéziratot is láthatnak


Esemény részletek


A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma a rendkívül sikeres nyári idény végén az eddigi leglátogatottabb kiállításának záró rendezvényére várja a látogatókat. 2017. október 1-jén, vasárnap délután 16.00 órától utolsó alkalommal látható az 1890 – Sorozat kontra történelem című időszaki kiállítás, melyet közel 65 ezer ember tekintett meg. Az eseményen a múzeum munkatársai kiértékelik az idei nyári szezont, és megismertetik a közönséget a további, immár a téli és a következő nyári időszakra vonatkozó terveikkel. Lesz jazz zene, pohárköszöntő és bemutatnak egy szenzációs felfedezést is.

1890 – a sorozat jelmezei, kellékei, a 19. század végének divatja, művészete, találmányai

A betléri kastélyban a végéhez közeledik a kiállítás, mely az 1890 című sorozat kosztümjeit és kellékeit mutatja be, valamint a 19. század végét feltérképező, hazai és külföldi múzeumokból, intézményekből származó, több mint 120 kiállítási tárgyat bemutató tárlat. A látogatók megtekinthetik Andrássy Franciska grófné ékszereit és a közelmúltban teljesen felújított ruháit. A ruhák és kiegészítők – mint például kéritáskák vagy napernyők – között a legnagyobb figyelemre az a fekete selyemből készült, egyedülálló gyászruha tarthat számot, melyet Franciska grófné Sissi császárné temetésén viselt 1898-ban.
A kiállításon a 19. század végének művészetét a Párizsban alkotó, híres cseh festő, Alfonz Mucha plakátja, Mednyánszky László művei, valamint a világhírű francia szobrász, August Rodin alkotásai képviselik.
A 19. század második felét elsősorban a talámányok és műszaki vívmányok sokasága jellemezte, melyek a kiállításon is szerepet kaptak. Az érdeklődők megcsodálhatnak egy elsők között készült telefont, korabeli kerékpárt, fűtőtestet, fényképezőgépet és más tárgyakat, melyeket a kassai Műszaki Múzeum kölcsönzött.

 

Díjat nyert az év szenzációs felfedezése

A Marieta Roxerová és Peter Henriczy által előadott remek jazz zene, idény értékelés és pohárköszöntő mellett bemutatnak egy egyedülálló leletet is, egy középkori kéziratot. Az évszázad felfedezésének nevezett, Andrássy Ilona úgynevezett Órák könyve több mint 70 éven át pihent egy szekrény fiókjába rejtve, melyért a múzeum megkapta a Pamiatky a múzeá (Műemlékek és múzeumok) című folyóirat díját az Év felfedezése kategóriában.

 
 – pr-i, rozsnyovidek/SzNM BM


Hagyj üzenetet