Előadás az anyaság pszichológiájáról, filmvetítés a kitelepítésekről

Előadás az anyaság pszichológiájáról, filmvetítés a kitelepítésekről


Esemény részletek


2016. április 5-én, kedden ismét két program várja a közönséget a kassai Rovás Akadémián (Kmeť u. 34.)

anyapszich

17.00 órától Vida Ágnes tart előadást Anyapszichológia címmel.

Ki vagyok én? Jó anya vagyok? Jól csinálom? – merül fel gyakran az anyákban. Miért kérdezzük ezt? Miért fontos, hogy elég jók vagyunk-e? Miért leszünk bizonytalanok, ha más másként csinálja, másként tudja, másként érzi? Ha neki könnyebben megy? Miért neurotikusak, túlaggódók a mai anyák? Miért érzik úgy, hogy folyamatosan bizonyítaniuk kell a különféle szerepeikben: anyaként, társként, szeretőként, munkaerőként? Miért nem tudnak felhőtlenek lenni? Miért csupa kérdőjel számukra az anyaság? Miért nem tudjuk az élet természetes részeként kezelni? Miért nem érezzük az anyai ösztönt? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk az előadáson.

Miért fontos foglalkoznunk az anyaság lélektanával? Mert a gyermeknevelési praktikák és jó tanácsok mit sem érnek, ha az anya nem ismeri saját magát. Ha lelkiismeretfurdalása van, ha szorong, ha depressziós, ha a fáradtságtól annyira kétségbeesett, hogy már bármire képes lenne, csak végre csend legyen. Ha nem képes befelé figyelni és felismerni, mire is van valójában szüksége a gyermekének, mert annyira leköti, hogy mások elvárásainak megfeleljen.

Az előadás segíthet abban, hogy jobban megismerd magad, mint anyát. Az anyai oldaladat annak minden nehézségével, kihívásával és szépségével együtt. Hogy végül megtaláld a saját utadat, azt, ahogyan a gyermekeid legjobb édesanyja tudsz lenni!

Az előadó, Vida Ágnes babapszichológus, a havi 250 000 olvasóval büszkélkedő Kismamablog.hu szerzője, a Facebookon 185 ezren követik az írásait nap, mint nap. A Kismamablog 2011-ben, a HVG Goldenblog szavazásán elnyerte a legjobb szakértői blog címet.

tollvonás

Egy tollvonás egy nép sorsa (r. Bartók Csaba)18.00 órától filmvetítéssel egybekötött újabb előadás kezdődik a Rovásban, mellyel a kitelepítések és deportálások áldozataira emlékeznek.

A kassai kormányprogramot a csehszlovák kormány adta ki 1945-ben. 1945 elejére Csehszlovákia keleti területei felszabadultak. A Londonban alakult emigráns kormánya még a hazaúton lemondott, április 5-én  pedig új kormány alakult, melyben elsőként Csehszlovákia történelmében a kommunisták is helyet kaptak. A meghirdetett kormányprogram az újjáalakult köztársaság meghatározó dokumentuma, mely az állam újjászervezése és az újjáépítése mellett bevallottan a csehszlovák nemzetállam megteremtésének eszközeit fogalmazta meg.

A program VIII. pontja a csehek és a szlovákok egyenjogúságát hirdette meg, miközben deklarálta a németek és magyarok  kollektív háborús bűnösségét. Kimondta, hogy azokba a járásokba, községekbe, ahol a lakosság megbízhatatlan (vagyis nem szláv) a választott vezetők helyett államhű biztosokat neveznek ki. A kassai kormányprogram alapján csak azok a német és magyar személyek kaphattak állampolgárságot, akik aktív ellenállói múltat tudtak igazolni. A többi német és magyar személytől megvonták a polgárjogokat. A X. és XI. pont alapján magyar és német tulajdonban lévő földeket államosították, a XV. fejezetben pedig elrendelték az összes csehszlovákiai német és magyar iskola azonnali bezárását. A program megvalósítása a Szlovák Nemzeti Tanács által hozott törvények és az elnök által kiadott rendeletek, az ún. Beneš-dekrétumok révén történt meg.

  • rozsnyovidek.sk/Rovás, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet