FIVA WORLD RALLY SLOVAKIA 2024 – Kassától Pozsonyig versenyeznek a veterán autók

2024 május 28. 10:00 - Krasznahorkaváralja

Május utolsó hetén ismét veterán autócsodák szelik majd az ország útjait Kassától egészen Pozsonyig, és a verseny közben környékünkön is megcsodálhatjuk őket, például Krasznahorkaváralján vagy a betléri kastélynál. 

Az idei különleges év a 500 km slovenských (500 szlovákiai km) elnevezésű veterán autó verseny történetében, hiszen a FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens/Történelmi Járművek Nemzetközi Szövetsége) nevű nemzetközi szervezettel együttműködve valósul meg. A FIVA a történelmi járművek tulajdonosait és rajongóit tömöríti világszerte, és évente kiválaszt egy országot, ahol megrendezi a rallye-világversenyét. 2024-ben Szlovákia lesz ez az ország.

A világ 17 országából érkező veterán autók május 26-án futnak be különvonattal Pozsonyból Kassára, majd a szent Erzsébet dómnál zajló bemutatozás után másnap következik a verseny első, tokaji szakasza.Május 28-án veszi kezdetét a második, a Magas-Tátra felé vezető versenyszakasz, mely érinti a jászói apátságot, ezután 10:00 és 11:00 óra között Krasznahorkaváralján haladnak át a történelmi autók. Innen Betlérbe tartanak, ahol egy időre megállnak, a kastélyparkban 10:30 és 13:00 óra között lesz a veterán járművek kiállítása. Ezt követően Dobsina főterén áthaladva folytatják útjukat Poprád, illetve a Tátra felé.

A veterán autók versenyének további részletes programja és bővebb információ itt található: https://500km.sk/program/

  • pr-i, Rozsnyó-vidék, fotó: Prékop Ivett