Három napig látható Dovec, a gömöri betyár koponyája és botja

Három napig látható Dovec, a gömöri betyár koponyája és botja


Esemény részletek


A betléri Andrássy-kastélyban három napon keresztül, április 10-től 12-ig lesz látható az egykori híres gömöri betyár, Michal Dovec koponyája és furkósbotja.

Dovecról Pavol Dobšinský író, a régió ismert szülötte azt írta: Vdovčík, vagy Vdovec híres zsivány volt, aki a Király-hegytől egészen Gömörig elterülő hegyekben kirabolta az utazókat, nyári hegyi szállásokat (szalasokat) és cimboráival együtt a rablások mellett egyéb kegyetlenségekre is vetemedett.

A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Andrássy Múzeuma gyűjteményében őrzik a gömöri Jánošík koponyáját, valamint körtefából készült botját, melyen ez a felirat áll: „Dovetz rabló páltzája, 1836“. A nem mindennapi “kiállítási tárgyakat” a vendégek a három nap folyamán a kastélylátogatások ideje alatt, 9.30 és 15.30 óra között tekinthetik meg. A tárlatvezetőktől megtudhatják Michal Dovec rabló történetét és még sok érdekességet arról, hogyan és miért kerültek ezek a tárgyak éppen a betléri múzeumba.

janosik
[box]Vajon ki lehetett ez a férfi, aki miatt nyugtalanul aludtak a földesurak és módos gazdák, és aki gyakran foglalkoztatta a korabeli helyi sajtó szerzőit is?

Michal Dovec 1803-ban született Gömörben, Henckón (Henckovce) Andrássy Károly alattvalójaként. Húszéves kora körül hátrahagyta az ekét és a kapát, és a kalandosabb, csábítóbb életmódot választotta. A jelentősebb országutak környékén tartózkodott, első rablótámadásait egyedül hajtotta végre. Idővel társakat gyűjtött maga köré, és három éven keresztül nemcsak a gömöri, de a zólyomi és a szepesi vármegyét is rettegésben tartotta. 1832-ben 50 ezüst értékben vérdíjat tűztek ki a fejére, és a pandúrok hamarosan el is kapták. Szigorú felügyelet mellett Rozsnyóra szállították, ahol kötél általi halálra ítélték. 1832. december 28-án az Alsósajó és Henckó közötti mezőn került akasztófára. [/box]

-pr-i, rozsnyovidek.sk, forrás: SZNM BMHagyj üzenetet