Krasznahorkai vár: nyitás 2018-ban várható

Krasznahorkai vár: nyitás 2018-ban várható

Három évvel a krasznahorkai vár tetőszerkezetének leégése után még mindig folyik a felújítás. Az idei év végére elkészül a végleges tetőzet, de a nyitás csak a 2018-as turisztikai idényre várható.

Napra pontosan a krasznahorkai várat ért katasztrófa harmadik évfordulóján, március 10-én délelőtt sajtótájékoztatót tartott a várban Viktor Jasaň, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója. A betléri múzeum munkatársaival és a felújítást végző cég vezetőjével beszámoltak a munkálatok jelenlegi állásáról, a jövőbeni tervekről és körbevezették az újságírókat az építési területen.

DSCF9402
Viktor Jasaň, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója újságírók gyűrűjében

A 2012-es tűzvész során megsemmisült az Andrássyak ősi fészkének szinte a teljes tetőzete, valamint a várbelső és a kiállítási tárgyak egy része. Akkor az illetékesek első nyilatkozatai optimistán, rövid időn belül jelölték meg a felújítás elvégzésének és a vár újbóli megnyitásának időpontját. Mint tudjuk, ezek az ígéretek nem váltak valóra – a felújítás hosszadalmas menetének több oka is volt, a szakmai bakiktól kezdve a közbeszerzésben alulmaradt cég fellebezésén keresztül a szokatlanul zord időjárásig. Később a múzeum pozsonyi és betléri vezetésében személycserékre került sor és mondhatni, végre felpörögtek az események a vár körül.

A felújítás első szakaszában a vár nagyjából 1,5 millió euró értékben ideiglenes tetőt kapott, melynek helyére most felkerül a végleges tetőzet, ez közel 2,3 millióba fog kerülni. A jelenlegi kivitelező a munka végén, egyszerre fogja kiszámlázni a költségeket. Az ideiglenes tető és a kezdeti késlekedés kérdését firtató újságírói felvetésre Viktor Jasaň elmondta, szerinte el lehetett volna kerülni és ő egészen biztosan másképp döntött volna. Mint mondta, tiszteletben kell tartani az előző vezetés döntését, és azt is figyelembe kell venni, hogy nem volt tapasztalatuk ilyen katasztrófahelyzet kezelésében – a vár megmentése érdekében döntöttek, de az első szakasz nagyon elhúzódott. Nem érdemes a múlt hibáit firtatni, ő a jövőbe néz, jelen van minden ellenőrző napon, és elégedett azzal, ahogyan alakul a felújítás.

DSCF9498

Az ideiglenes tetőt – melynek elkészítése két évbe telt – el kell távolítani, hogy felépülhessen a végleges. A vezérigazgató fontosnak tartja azt az eredményt, melyet a felújítás második szakaszát végző cég viszonylag rövid idő alatt – ősztől mostanáig – elért, hiszen ottjártunkkor már készen állt a tetőszerkezet 75-80%-a. A jelenlegi cég az állandó tetőzet építése mellett az ideiglenes tető szétszedését is végzi, ami többletmunkát jelent. A biztosítótól kapott több, mint 7 millió euróból a Szlovák Nemzeti Múzeum számláján 5,2 millió euró áll rendelkezésre, ebből fogják finanszírozni a második szakasz befejezését és elkezdeni a harmadikat.

DSCF9450
A zöld szín az elkészült végleges tetőt jelzi, és az év végéig a rózsaszínnel kiemelt részek is tető alá kerülnek.

A felújítás harmadik, utolsó szakaszában a soron következő közbeszerzés nyertese végzi a vakolatok, a külső részek, a várbelső, a kiállítási helyek felújítását, vagyis rájuk vár a teljes befejezés. Viktor Jasaň portálunk kérdésére elmondta, a harmadik szakasz lesz a legdrágább és – legalábbis a látogatók szempontjából valószínűleg – a legfontosabb. Hiszen az első szakasz eredménye, az ideiglenes tető hamarosan eltűnik, a második szakasz eredményeképpen látják az új tetőzetet, de a harmadikat fogják látogatni – olyasmiket kell megoldani ebben a szakaszban, hogy hol ülhet le a látogató, hogyan fog kinézni a vár kívülről, milyenek lesznek a belső terek, a kiállítások. Az új vezetés határozott elképzelése, hogy modernizálja és a mai kor igényeinek megfelelően alakítja át a kiállítási tereket, a kiszolgáló egységeket. A tervek között szerepel például, hogy az egyik toronyban időszakos kiállításokat alakítanak ki, lesznek kisebb boltok, valamint a biztonság miatt szükség van több vészkijáratra, illetve esedékes a vízelvezetés modernizációja is. A kiállításon belül külön részt szentelnek majd a tűzvésznek és a felújítás folyamatának bemutatására.

DSCF9499

A vezérigazgató elmondása szerint a múzeum munkatársai folyamatosan dolgoznak a leendő kiállítások előkészítésén. A tűzvészben 324 tárgy pusztult el, vannak kiállítási tárgyak, melyek sértetlenek maradtak, sok viszont felújításra szorul. A műtárgyak egy részét közvetlenül a tűz után a kassai Kelet-szlovákiai Múzeumba, illetve Betlérbe szállították, valamint Brünnbe vittek restaurálás céljából. A nyilvános gyűjtésekből származó 180 ezer eurót a várkápolna és az ott található freskók felújítására fordítják, de kaptak segítséget csehországi és magyarországi múzeumoktól is, akik ingyenesen restaurálják az egyes műtárgyakat.

A mindenkit leginkább foglalkoztató kérdésre, nevezetesen, hogy mikor nyílik meg a vár újra a látogatók előtt, Viktor Jasaň azt válaszolta, azon is sok múlik, milyen lesz a következő közbeszerzés nyertesének projektje. Nem akarnak olyan időpontot mondani, ami végül nem tartható, hiszen egy ilyen jellegű felújításnál bármi előfordulhat. Az a cél, hogy minden időben, de tökéletesen el legyen végezve, hogy a látogató ne egy Patyomkin-falut kapjon. Bizonyos munkákkal még várni kell a melegebb időre. Elképzelhető egy szakaszonkénti nyitás, vagyis a vár egy részét átadják, míg a többi részen tovább folytatódik a munka. Ez külföldön is bevett módszer. Ő azonban arra hajlik, hogy ha minden a tervek szerint halad, a teljes felújítás befejezése után, a 2018-as szezonra egyszerre nyitják meg az egész várat.

-rozsnyovidek.sk

szöveg, fotó: Prékop Ivett

 Kapcsolódó írásaink:
95-1071-31533-867-orig-768x1024
 var aram
var3-21071_172x172
varoleles-103225_172x172


Hagyj üzenetet