Virtuális várlátogatás a táborban

Virtuális várlátogatás a táborban

A Gombaszögi Nyári Tábor évek óta a krasznahorkai vár tövében zajlik, amelynek évszázados története, üzenete fontos a táborlakók számára és a felújítással kapcsolatos történések is élénken foglalkoztatják őket.

Krasznahorkaváralja legnagyobb turistacsalogatója a vár volt, a mauzóleum és a képtár mellett, azonban tetőszerkezete pár éve áldozatul esett a tűznek. Azóta, mint a Gombaszögi Nyári Tábor logója is mutatja, látogatók elől elzárt építkezési terület. Éppen ezért hívták meg a szervezők a helybeli Prékop Lászlót – aki nyugdíjazásáig hosszú évekig a krasznahorkai vár munkatársa volt és lelkes amatőr kutatója az Andrássy családnak – hogy szavai nyomán a táborlakók legalább képzeletben bejárhassák és megismerhessék az ősi “büszke várat”.

var2

A virtuális várlátogatás keretében a vár történelméről mesélt: milyen családok kezén fordult meg, hogyan került hozzájuk, de a várurakról és családtagjairól is mesélt azoknak, akiket érdekelt. A rövid múltidézést követően az egykori kiállításokról készült képek segítségével végigvezette a nézőket a termeken, bemutatva azok szépségét, műtárgyait, érdekességeit, olykor azt is hozzáfűzve, hogy melyek váltak biztosan a tűz martalékává. A vetítés után az érdeklődők kérdezhettek és természetesen minden rendelkezésre álló információt készségesen osztottak meg velük.

Vasik Boglárka/Szabó Orsolya, rozsnyovidek.sk

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (írás, kép, hang, videó stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül, a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás és az oldalra mutató link feltüntetésével lehetséges!



Hagyj üzenetet