Ereklyés zászlótartót állítanak Gombaszögön

Ereklyés zászlótartót állítanak Gombaszögön

A Gombaszögi Nyári Tábornak helyet adó völgyet a szervezők idén újabb kulturális emlékkel gazdagítják, melynek talapzatába a felvidéki magyarok össztartozása jegyében a különböző településekről származó földet és üzenetet szeretnének elhelyezni. Az zászlótartó emlékmű átadására 2020. június 4-én kerül sor, a nyilvánosság online követheti majd az eseményt.

“Önkénteseink segítségével ugyanis sikerült megmentenünk a selmecbányai honvéd-szobor 16 tonnás talapzatát, amely újból egy nemes feladatot láthat el a közeljövőben. Selmecbánya városa a Sine Metu Polgári Társulásnak ajándékozta a talapzatot, amelynek darabjai immár 90 éve kallódtak a város különböző közterületein. Terveink szerint erre a talapzatra rögzített árbócon lobog majd a napjainkban gyakran használt felvidéki lobogó mint kohéziót teremtő szimbólum, ami a felvidéki magyar emberek összetartozását, egymás iránti közösségvállalását hirdeti majd” – nyilatkozták a szervezők.

“Az üreges talapzatba egy nagyméretű fémkapszulát helyezünk majd el, amelybe az itt élő magyaroktól várunk egy-egy marék földet, vagy akár egy rövid üzenetet az utókornak. A fesztivál résztvevői jellemzően több mint 400 településről érkeznek – rájuk is számítunk a szimbolikus földadományok gyűjtésében. Célunk mind az 535 felvidéki magyarlakta település jelképes földjét elhelyezni ebben a kapszulában.”

A kezdeményezés a Gombaszöget szervező Sine Metu Polgári Társulás és a gömöri mezőgazdászokat tömörítő Hagyomány – Történelem Gömörben P.T. közös ötletéből származik. Az emlékmű létrehozásához szükséges anyagiakat adományokból fedezik majd. A Hagyomány – Történelem Gömörben P.T. és a Tárnok Péter vezette M2M kft. már meg is tették az első, együttesen 7000 eurós felajánlást. A hiányzó kb. 3 000 €-s összegre várják a nyilvánosság felajánlásait az alábbi számlaszámon: SK49 5200 0000 0000 1734 7721.

Érdeklődni a koordinációt végző Sine Metu társulásnál lehet a 00421 907 087 996-os telefonszámon.

A földadományokat az alábbi címre várják:
Sine Metu Polgári Társulás
Duna rakpart – Dunajské nábrežie 12.
945 05 Komárom – Komárno

A már beérkezett földadományok listája az alábbi linken található:
Folyamatosan frissülő táblázat



Hagyj üzenetet