Múzeumok és Galériák Éjszakája a betléri kastélyban – a tűzijáték az összetartozás és remény jelképe

Múzeumok és Galériák Éjszakája a betléri kastélyban – a tűzijáték az összetartozás és remény jelképe

A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma szintén csatlakozik a rendhagyó Múzeumok és Galériák Éjszakája programhoz, mely idén a koronavírus-járvány miatt őszi időpontban és szokatlan formában zajlik országszerte. A múzeum ebben a rendkívüli időszakban tűzijátékkal kedveskedik a közönségnek, a fény a reményt és az összetartozást szimbolizálja.

A Múzeumok és Galériák Éjszakája a látogatók körében közkedvelt rendezvény, minden évben május harmadik hétvégéjén szervezik meg. A múzeumok ekkor olyan programokkal is szolgálnak, amik a közönség számára az év többi részében nem elérhetők. Megnyitják a látogatók előtt a rejtett szobákat, helyszíneket, titkokat osztanak meg az érdeklődőkkel – számolt be a népszerű rendezvény részleteiről Krajči Judit, a múzeum kulturális-propagációs menedzsere. Most azonban a vírus mindent felülírt.

A rendezvény franciaországi székhelyű európai szervezőcsapatának ajánlására a szlovákiai koordinátorok – a Szlovákiai Múzeumok Egyesülete és a Szlovák Nemzeti Múzeum – úgy döntöttek, hogy 2020-ban az eredeti, májusi időpontot november 14-re teszik át.A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma viszont a kulturális minisztérium hatáskörébe tartozó valamennyi intézményhez hasonlóan a járványügyi korlátozások miatt zárva tart. Ezért idén Szlovákiában a rendezvény új, virtuális formában valósul meg. A Szlovák Nemzeti Múzeum által szervezett Múzeumok és Galériák Éjszakája rendezvényén akár pizsamában is részt vehetnek a látogatók az nmag.snm.sk honlapon – tájékoztatott az intézmény munkatársa –, a Betléri Múzeum pedig meglepetést készített a kastély rajongóinak.

„Sokunknak a kultúra és kulturális örökségünk olyan forrás, melyből energiát, ismereteket és örömet merítünk. Ezért, hogy ne felejtsük el, milyen helye van az életünkben, úgy döntöttünk, hogy – amint az előző években, de az arisztokrata körökben már a 18. századtól szokás volt –, szombaton 18:00 órától a kastély előtti réten tűzijátékot rendezünk. Ez a reményt jelképezi majd, a fényt a (járvány) alagút végén, gondolva közben minden múzeumra és galériára, melyek nehéz helyzetbe kerültek.”

– rozsnyovidek, fotó: SzNM BM 



Hagyj üzenetet