A kormány meghosszabbította a kijárási tilalmat, kilencnapos országos tesztelés kezdődik

A kormány meghosszabbította a kijárási tilalmat, kilencnapos országos tesztelés kezdődik

A kijárási tilalom meghosszabbítása és az országos tesztelés mellett döntött vasárnapi rendkívüli ülésén a kormány – jelentette be Igor Matovič kormányfő.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint az országos tesztelésre január 18. és 26. között kerül sor. A tesztelés önkéntes lesz, de a kormány szeretné, ha a polgárok részt vennének. „Különböző lehetőségeket vehetnek igénybe, teszteltetheik magukat antigén vagy PCR teszttel. Kérjük az önkormányzatok segítségét, melyeknek anyagilag és eszközökkel is segítünk, teszteket adunk, hogy biztosítsák lakosaiknak a tesztelési lehetőséget”- tette hozzá Krajčí, biztosítva, hogy elég teszt áll rendelkezésre.

A kormány február 7-ig meghosszabbította a kijárási tilalmat. A szabályok egyelőre ugyanazok maradnak, mint eddig, azonban az országos tesztelést követően, január 27-től a munkába járás feltétele a negatív teszt lesz azok számára, akiknek munkája nem végezhető otthonról. Hasonlóképpen a 15 és 65 év közötti személyek csak negatív teszt birtokában mehetnek a természetbe.

Krajčí továbbá jelezte, hogy a teljeskörű tesztelés után, az eredmények alapján Szlovákia 36 jobb és 37 rosszabb helyzetű járásra oszlik majd, az utóbbiakban folytatódik a tesztelés, és a február 3. és 7. közötti időszakban ismét negatív tesztet kell felmutatniuk az ott élő embereknek. „Azok a járások, melyekben jobb lesz a helyzet, február 3-tól visszatérnek a jelenlegi állapotba” – nyilatkozta.

A miniszter ugyanakkor elmondta, a tesztelés a kijárási korlátozás további pozitív hatásával kombinálva javíthatja a járványügyi helyzetet úgy, hogy február 1-jétől lehetőség lesz a szigorítások enyhítésére, beleértve az iskolák újranyitását is.

A tesztelés alól kivételt kapnak azok a személyek, akik kigyógyultak a koronavírus okozta betegségből, és erről 90 napnál nem régebbi igazolással rendelkeznek. Azoknak sem kell tesztelniük, akik megkapták az oltás két adagját, és az utolsó adag után vártak 14 napot a teljes immunitás érdekében. Ugyanilyen kivétel érvényes a súlyosan egészségkárosodott emberek esetében is.

Látom a fényt az alagút végén. Ha ilyen módon fogunk eljárni, akkor a húsvétot úgy tölthetjük a szeretteinkkel, ahogy azt már egy éve nem tehettük meg” – mondta Milan Krajniak munkaügyi miniszter.

– pr-i, rozsnyovidek, pixabay.com



Hagyj üzenetet