Gombaszögi ünnepély

Gombaszögi ünnepély

 A beharangozott szombati nap helyett vasárnap kezdődött el az 55. Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepély a rozsnyói Csemadok székházában.

 Mint azt Füzék Erzsébet Csemadok-titkártól szombaton – utólag – megtudtuk, a szombat reggelre hirdetett konferencia csak másnap kezdődött el – az eset szépséghibája csupán az volt, hogy az egynapos csúszásról a meghívottakon kívül a közvéleményt „elfelejtették” tájékoztatni. Füzék telefonos megkeresésünkkor azt is elárulta, hogy aznap – zártkörű – elnöki ülést terveznek – feltehetőleg azt, amelyik a programtervben vasárnap 10-re volt kiírva „Gombaszög múltja, jelene és jövője“ címmel. Feltételeztem, hogy az elnökségi ülés és a konferencia időpontjait felcserélték – a maguk módján, csendben, kicsit ide-oda csúsztatva az órákat. Azonban a vasárnap reggeli konferencia témája – furcsamódon – épp az volt, amelyet az elnökségi ülés tárgyának terveztek: Gombaszög múltja, jelene és jövője. Az a határozott benyomásom támadt, hogy a két esemény – elnökségi ülés és konferencia – egybeolvadt, vagy pedig már eleve egynek tervezték – az megint csak egy érdekes kérdés, hogy utóbbi esetében miért kellett „klónozni” a találkozót, és odacsapni az amúgy eseménytelen szombati naphoz, végül pedig nem megtartani azt. Talán azért, mert így két naposra lehetett „kinyújtani” az amúgy egynapos rendezvényt, ez pedig akár jól is jöhet a pályázati pénzek mozgósításakor…

 A vasárnapi nyitóeseményen a gombaszögi rendezvény múltjáról Takács András néptáncgyűjtő és koreográfus, jelenéről, Susán Iveta, a Csemadok Rozsnyói Területi Választmányának az elnöke, jövőjéről pedig Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára beszélt. Az eseményen a várhosszúréti Mákvirág férfikórus is közreműködött.

 Gombaszögön eközben folytak a készületek a délutáni programokra. A kora délutáni órákban a későbbi fellépők – néptáncosok, népdalénekesek stb. – élő próbáját figyelhette az a néhány illető, aki a teljesen kihalt nézőtérre csöppent. Az emberek 15 óra előtt valamivel kezdtek gyülekezni, de még így is csak az első két-három sorban alkottak összefüggő „tömeget”. Az Andrássy Ferenc, Paluch Norbert és Takács Bernadett által alkotott Kerek Perec Egylet 15 órára meghirdetett interaktív műsora enyhe csúszással kezdődött – ebben közrejátszott a kisgyermekek színpadra toborzása-csábítása is, akik nemcsak figyelői, hanem résztvevői is voltak a szórakoztató mesének. A egy éve alakult salgótarjáni egylet A bolond falu című tanulságos – még egy lusta Jankóként emlegetett, naplopó liba- és disznótolvajból is válhat megbecsülendő bíró, ha megtanulja használni az eszét – népi játéka a népmese, a néptánc és a népzene világát ötvözte egybe, s tárta a közönség elé.

16 órakor Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke mondott ünnepi köszöntőt. A Csemadok értékhordozó és -közvetítő szerepét emelte ki, majd kihangsúlyozta: az egyesületnek nem célja továbbdarabolni az amúgy is megosztott magyar kisebbséget, hanem a magyar közösség megmaradásának szempontjából fontos közösségi érdekeket igyekeznek továbbra is képviselni. Majd utolsó szavaiban a közelgő választásokra is kitért: jól gondolják meg az emberek, hogy kikre adják le a voksukat – legyenek azok helyhatósági, megyei önkormányzati, köztársasági, parlamenti vagy európai parlamenti választások. „Csakis a problémáinkat értő és érző emberek tudják azokat megfelelően kezelni és megoldani” – emelte ki.

Ezután következett a 2-3 órás népi gála, amely során több táncegyüttes, dalkör, előadó és egyéb művészeti csoport szórakoztatta a nagy melegben a lassan gyarapodó közönséget. Fellépett a jólészi mesemondó, Zagiba Tamás, a Péderi Vegyeskar, a várhosszúréti Gyöngyvirág Népdalkör, a Kecsői Hagyományőrzők, a dunaszerdahelyi Dunaág Néptáncegyüttes, az abaújszinai Rozmaring Néptáncegyüttes, Pozsonyból pedig a Figur Banda Fesztiválzenekar, a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, valamint az Ifjú Szívek Táncszínház. A kulturális programok végével és Bangó Margit, majd az Ossian fellépésének közeledtével már-már „kiszagolható” tömeg jelent meg Gombaszögben, mint ahogyan az egy fesztivál vagy falunap esetében lenni szokott – csakhogy esetünkben egy több évtizedes hagyománnyal bíró, országos kulturális ünnepélyről van szó. A sokak által annyira várt Ossian-koncert előtt tombolahúzást tartottak, majd az ünnepély – vagyis mulatozás… – nem sokkal éjfél előtt véget ért.

A rendezvény ideje alatt kirakodóvásár várta a látogatókat, a járás falvainak az asszonyai pedig hagyományos gömöri ételeket szolgáltak fel. A nagy múltú rendezvény egy országos kulturális ünnepélyként van számon tartva, és bár az este közeledtével a tömeg több száz fősre gyarapodott, a párórás népművészeti programsort figyelembe véve sem igazán különböztette meg az 55. Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepélyt egy átlagos falunaptól, amely programsorában éppúgy megtalálhatóak a kulturális programok, mint ahogyan a gombaszögi ünnepélyen voltak: a sör és kolbász „árnyékába” szorítva.

Balla Sándor



Hagyj üzenetet