Új élet a Tornai megyeházán

Új élet a Tornai megyeházán

A TornaVidék portál szerkesztőitől kaptuk ezt az írást, mely a legújabb helyi rendezvényről számol be:

Torna. Több százan gyűltek össze az évek óta elhagyatott Tornai megyeházánál, hogy  részt vegyenek a mailArt projektjét záró “A megyeháza életre kel” című rendezvényen. A közönség az idő kerekét visszafordítva juthatott el a még romjaiban is gyönyörű épülettől az 1820 -ban átadott klasszicista remekműig. Egy öreg zongora gyászt idéző hangjai indították a műsort, majd archív fotók és egy rövid beszámoló ismertették a megyeháza múltbéli szerepét, jelentőségét.

A mailArt projekt keretében beküldött képeslapok emberi alakot öltöttek, majd így kerültek fel az épület homlokzatára. Közben az épület előtt énekkar, és énekesek várták, hogy múltidéző dalaikkal a közönséget egész 1913 – ig repíthessék. A dalok közben videó és hangeffektusok jelezték az idő visszafordulását.

Megyei közgyűlés következett, ahol a felvidéki magyarságot talán legjobban lesújtó problémák kerültek napirendre. Szó volt a kétnyelvűségről a hazai termék támogatásáról és a mailArt képeslapjai által a múltbéli ember kérései is felszínre kerültek. Ekkor már a közönséget is elragadta a rendezvény hangulata, egy emberként szavaztak a magyar feliratok, és a hazai termék érdekében.

A közgyűlés után a műsor 1820 -ban folytatódott. Következett az épület átadása. Az épület hajdani szépségét, gazdagságát az emberek egy 3 dimenziós animáció segítségével ismerhették meg, majd átadásra került az épület kulcsa is. Éjszakába nyúló mulatozás következett melyen fiatalok és idősek együtt ünnepelték a megyeházuk újjászületését.

A rendezvény szervezői a Via Nova Ifjúsági csoport tornai alapszervezete és a Fecsó Pál Polgári Társulás Tornai Művésztelep. Céluk emlékműveik megvédése, ezért petícióval fordultak az Örökségvédelmi hatósághoz.

A Tornai megyeháza 1820- ban (Animáció)

 

Akik a műsorban részt vettek:

Műsorvezetés, zongora: Subovics Mónika
Történelmi beszámoló, idegenvezetés: Krompasky Rebeka
Művészi installációk: Tornai művésztelep
Ének: Veverica Éva, Krompasky Kristóf, Búzavirág énekkar
Megyei közgyűlés: Király Béla, Bartók Gergely, Szalai Karin, Subovics Éva, Molnár Krisztina, és még sokan mások.
Az épület átadása, videó: Surovec Róbert
3D animáció: Király Béla
Zene: Mona Lisa Smile

A rendezvény támogatói: Via Nova  ICS, CSEMADOK tornai alapszervezete, Pro Tornensis polgári társulás, Torna község, a Norma üzlet női kollektívája, Folimatis s.r.o. , Alexis, TOT (Priska Derjánová), Eliska-papírüzlet és továbbiak.

forrás, fotó: TornaVidék

 

Kapcsolódó írásaink:

Felhívás: Mail art – Torna

A tornai Megyeháza életre kel

 



Hagyj üzenetet