A Móra Kiadó bemutatkozása a Könyvkuckóban

Márciusban két alkalommal is zajlott Rozsnyón Könyvkuckó rendezvény, 20-án Szaszák György: Kassai kapuk című könyve került bemutatásra, 24-én pedig a budapesti Móra Könyvkiadó munkatársaival és kiadványaival ismerkedhetett meg a közönség a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában. A kiadó képviseletében Dian Viktória főszerkesztő, Dávid Ádám szerkesztő és Dóka Péter szerkesztő, író vett részt a rendezvényen, akikkel Ambrus Ferenc, a Könyvkuckó házigazdája beszélgetett.

DSCF4425Az 1950-ben alakult Móra Kiadó hosszú évtizedekig az egyetlen gyermek- és ifjúsági könyvkiadó volt Magyarországon, így az esten terítékre kerülő könyvek többsége a rozsnyói közönség számára is ismerős volt, hiszen például a klasszikus pöttyös, csíkos lányregények, Delfin-sorozat és ismeretterjesztő könyveik sokaságán generációk nőttek fel. Ezen sikeres sorozatok többsége ma is szerepel a kiadó kínálatában, és a Regék és mondák vagy a Már tudok olvasni sorozatok az oktatásban is jól használhatók. DSCF4417A kiadó munkatársaitól megtudtuk, hogy a magyar irodalom jeles képviselői, akik a cenzúra miatt nem publikálhattak a felnőttek számára, a kiadó berkeiben a hatalom által „tűrt” kategóriában kiemelkedő alkotásokkal gazdagították a gyermekirodalmat. A valamikor egyeduralkodónak számító, nagy apparátussal, hatalmas példányszámmal dolgozó kiadó a rendszerváltás után átalakulva, lényegesen kevesebb munkatárssal, kisebb kötetszámmal, de az egykori profilt megtartva továbbra is igényes, színvonalas gyermek- és ifjúsági könyvekkel látja el a magyar könyvpiacot. A kiadó nincs könnyű helyzetben, hiszen egyrészt helyt kell állnia a számtalan hasonló profilú könyvkiadó között, másrészt számolnia kell a megváltozott olvasási és vásárlási szokásokkal. Az főszerkesztő elmondta, hogy figyeDSCF4394lmet fordítanak a kortárs szerzőkre és a modern trendekre is és a hagyományos klasszikus, kötelező és ajánlott olvasmányok mellett a mai kamaszokat érdeklő boszorkányos, vámpíros fantáziavilágban játszódó regényeket is kiadnak. A szerkesztők „műhelytitkokat” is megosztottak a közönséggel, beszéltek a szerkesztők munkájáról, az illusztrációk kiválasztásának folyamatáról, a terjesztés nehézségeiről, valamint az is elhangzott, hogy az általános vélekedés ellenére, miszerint az olvasás mind inkább háttérbe szorul, a gyermekirodalom továbbra is felfutóban van. Abban az időben, amikor a Móra volt az egyedüli gyermekkönyv kiadó, évente több, mint 360 címet is kiadott 50, sőt 80 ezres példányszámban. Manapság egy évben körülbelül 200 különféle kötetet jelentetnek meg, néha 3000, van,DSCF4360 hogy csak néhány száz példányban. Bemutatták a kiadó új köteteit és ízelítőül néhány könyvből fel is olvastak. A kiadó felkérésére kortárs művészek készítettek képeket Lázár Ervin és Nemes Nagy Ágnes könyveihez és a kötetek már ezekkel a friss illusztrációkkal jelentek meg, a felújított képi világgal is szerették volna közelebb hozni, érdekesebbé tenni a klasszikus köteteket a mai kis olvasók számára. Az említett illusztrációkat – Molnár Jacqueline, Keresztes Dóra és Buzay István műveit – nagy paneleken körbeadták a résztveDSCF4375vőknek, illetve kiállítás formájában a Galéria falain is megtekinthetők péntekig, azaz március 28-ig. Az est programját Uličná Lucia előadása színesítette, aki népdalokat énekelt.

A Móra Kiadó Könyvkuckó-beli, elsősorban felnőtteknek szóló bemutatkozása után másnap, kedden a vendégek a diákokkal találkoztak, Rozsnyón és Pelsőcön három magyar alapiskolában közel száz gyerek előtt mutatták be a kiadót és könyveit.

 -rozsnyovidek.sk

szöveg, fotó: Prékop I.

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (írás, kép, hang, videó stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül, a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás és az oldalra mutató link feltüntetésével lehetséges!