Megkezdődött a Gombaszögi Nyári Tábor

Megkezdődött a Gombaszögi Nyári Tábor

Szerdán ünnepélyesen is megnyitotta kapuit a felvidéki fiatalok legnagyobb nyári rendezvénye,a Gombaszögi Nyári Tábor. A Krasznahorkán rendezett tábort Veresné Novák Katalin, ifjúsági és családügyi államtitkár, valamint Orosz Örs, a tábor főszervezője nyitotta meg. Beszédet mondott még Bóna Zoltán, a Diákhálózat elnöke is. A rendezvény gazdag hagyományainak tiszteletére a szabadegyetem és fesztivál első perceiben felvonták a közel ötven évvel ezelőtti tábor zászlaját.

Az államtitkár asszony beszédében a felvidéki és anyaországi magyarok összetartását hangsúlyozta. Orosz Örs a megnyitón elmondta, hogy a tábor közel kilencven éves múltra tekint vissza, az első ilyen rendezvényt ugyanis már a húszas évek elején megrendezte a prágai egyetemistákat tömörítő Szent György Kör. A tábor a történelem viharait is kiállta, és most is már több mint 750 fiatal váltott jegyet a rendezvényre.

megnyito2

A megnyitó végén felvonták azt a zászlót, ami annak a tábornak a lobogója volt, amit közel ötven évvel ezelőtt Duka-Zólyomi Árpád, későbbi Európa Parlamenti képviselő szervezett. A lobogó azt szimbolizálja, hogy a felvidéki magyar értelmiségnek múltja, jelene és jövője is van.

Bóna Zoltán, a szlovákiai magyar egyetemistákat összefogó nemzetközi szervezet, a Diákhálózat elnöke a fiatalok előtt tartott beszédében elmondta, hogy rengeteg önálló szervezet közös munkájának eredményeképpen jött létre a rendezvény. Közel hetven civil szervezet, társulás, diákkör és egyéb intézmény összefogásának köszönhetően idén 150 programpont szerepel a rendezvény műsorfüzetében.

gnyt megnyito3

Ma a tábor előadói sátrában Bauer Edit és Mészáros Alajos volt EP képviselők arról vitáznak, hogy sikerült-e az elmúlt 10 évben megváltoztatni Európát.

Délután is jelentős közéleti szereplőket várnak a táborba. Kerekasztal beszélgetést rendeznek például a nemzetpolitika jelenéről és jövőjéről. A vendégekkel, Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkárral és Prőhle Gergellyel, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárával Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője beszélget.

A rendezvény azonban nem csak a közéletről és közösségünk fontos ügyeiről szól. Este az Anna and the Barbies és a Heaven Street Seven koncertjei várják a táborozókat.

A rendezvényről, mely vasárnap a krasznahorkai vár körbeölelésével zárul, részletes információkat a tábor honlapján vagy Facebook oldalán találnak az érdeklődők.

(czg, gombaszög)Hagyj üzenetet