Nemzetpolitikai kerekasztal Gombaszögön

Szerda délután nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetést tartottak a Gombaszögi Nyári Táborban. Potápi Árpád magyar nemzetpolitikai államtitkárral és Prőhle Gergellyel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárával Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője beszélgetett.

Tokár a nemzetpolitika lehetőségeire kérdezett rá. A magyar kormány képviselői a szülőföldön maradás kérdésében a Szlovákia gazdasági lehetőségeinek megtartó erejét hangsúlyozták. „A magyar kormány nemzetpolitikájának kereteit az elmúlt négy évben meghatároztuk, a következő időszakban a kevésbé látványos területeken kell folytatnunk a munkát”- fogalmazott Potápi. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár ilyen területnek nevezte a gazdasági kapcsolatok kiépítését és fejlesztését, valamint a magyar szakképzés éve program meghirdetését.

A közönség soraiból egy érdeklődő arra kérdezett rá, hogy a Szlovákiában élő roma-magyar kettős identitású polgárokra milyen irányelveket követ Magyarország nemzetpolitikája. Potápi elmondta, hogy átfogó koncepció nem született, de akinek magyar identitása van, azokat célszerű ebben megtartani. Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy olyan hatása is van a romák magyar identitásukban való megerősítésének, hogy a magyar iskolákból a szülők kiveszik a gyermekeiket. Azonban az is igaz, hogy az iskolákban a kettős identitású diákok megerősödnek magyarságukban.

„A kettős identitású romák esetében fokozottan kell érvényesülnie mindkét ország felelősségének” – mondta Potápi.

Ugyancsak a közönség soraiból érkezett az a kérdés is, hogy mennyire érvényesül Magyarország elszívó hatása a határon túli régiók vonatkozásában. Közismert ugyanis, hogy például nagyon sok erdélyi orvos dolgozik Magyarországon. Prőhle elmondta, hogy az anyaország vonzereje már messze nem olyan, mint a nyolcvanas években volt. Inkább nyugatabbra mennek, hiszen ott akár tízszer annyit is kereshetnek. A magyar állam szerepével  és a felvidéki magyarok választókedvének alacsonysága kapcsán elmondta, hogy van olyan területe az önszerveződésnek, ahol a magyar államnak nincs szerepe. Ezzel többek között a választásokon való részvételi arány növelésére utalt, amely szerinte a közösség önszervező erejére kell hogy támaszkodjon.

gnyt kerek

„A szlovákiai magyar közösség önszerveződésének erősödése érdekében Magyarország nem kíván és nem tud minden problémát a felvidéki magyarok helyett megoldani”- mondta Prőhle, amihez Potápi hozzátette: a szlovák oktatási törvény módosítása következtében az iskolák egyharmadát a bezárás veszélye fenyegeti, erre mihamarabb áthidaló megoldást kell találni. „Az ellenben elképzelhetetlen, hogy a csaknem színmagyar településeken a szlovák iskolákba járók 70-80 százaléka magyar nemzetiségű legyen”- fogalmazott. A veszélyeztetett magyar kisiskolákkal kapcsolatban elmondta, hogy ha többen íratnák magyar oktatási intézménybe gyermeküket, akkor nem fenyegetné ezeket a bezárás veszélye. Az asszimilációra vonatkozóan azt hangsúlyozta, hogy az oktatási rendszernek különösen nagy szerepe lenne a kérdés megoldásában.

Potápi kiemelte, hogy a határon túli magyar közösségeket veszélyeztető legnagyobb probléma a demográfiai mutatók kedvezőtlen alakulása. „Ez nem szociálpolitikai, hanem morális kérdés. Akkor leszünk sikeresek, ha ebben a kérdésben előre tudunk majd lépni” – fogalmazott.

Potápi a magyar állampolgárság felvételével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, ha nagyon sokan, akár több tízezren felvennék a magyar állampolgárságot, akkor nem tehetne velük a többségi hatalom semmit. „Ezt nem azért mondom, hogy a szlovák sajtó azt hozza le, hogy én arra biztatom a magyarokat, hogy dezertáljanak” – tette hozzá. Ezzel ugyancsak a szükséges társadalmi akarat szükségességére utalt.

Az autonómia kérdéséről azt mondta, hogy ebben az esetben is hiányzik még annak megalapozásához a társadalmi akarat.

A Gombaszögi Nyári Tábor a szlovákiai magyar fiatalság legnagyobb rendezvénye. A közéleti előadásokon túl a tábor színpadára a hazai és magyar könnyűzene legnevesebb képviselői állnak fel. Így például szerdán az Anna and the Barbies és a Heaven Street Seven játszik, szombaton pedig a Tankcsapda várja a táborozókat.

A rendezvényről, mely vasárnap a krasznahorkai vár körbeölelésével zárul, részletes információkat a tábor honlapján vagy Facebook oldalán találnak az érdeklődők.

(czg, gombaszög)