Dübörög a Gombaszögi Nyári Tábor – Szombat

Ahogy az elmúlt néhány napban, szombaton is előadások és koncertek várják a táborozókat a Gombaszögi Nyári Táborban, a szlovákiai magyar fiatalság legnagyobb nyári rendezvényén. A Krasznahorka vára alatti táborban immáron ötödik alkalommal rendezik meg az MKP és a Híd pártok képviselőjének vitáját, de sor kerül a pozsonyi és nyitrai egyetemista klubok kerek évfordulója alkalmából egy kerekasztalbeszélgetésre is. A Szalmaszínházban fellép a Nemzeti TÁP Színház és a nyitrai Divadlo Haluz, este pedig a Tankcsapda áll a nagyszínpadra.

A szlovákiai magyar civil szervezetek és a Diákhálózat által rendezett minifesztivál ma is erős közéleti programot kínál a főként egyetemistákból álló 1200 táborozónak. A politikai pártok képviselői 2010-ben ebben a táborban ültek le először egy asztalhoz nyilvánosan. A két párt képviseletében Jakab Elemér, parlamenti képviselő és Őry Péter, önkormányzati alelnök vitáznak. A házigazda Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szóvivője lesz.

Nyári Művelődési Táborok – a jövőbe tekintő hagyomány címet viseli az a délutáni előadás, amelyen a 60-as, 70-es, 80-as évek táborszervezői, Keszegh István, Gágyor Péter, Mihályi Molnár László első ízben találkoznak ilyen jellegű fórumon. A kerekasztal házigazdája Köteles László, a Honismereti Kerékpártúra főszervezője. A műsort a helyszínről élőben közvetíti a Pátria Rádió.

eloadas

Ezt követi majd a klubmozgalmak jubileuma alkalmával szervezett vita. A pozsonyi József Attila Ifjúsági Klub (JAIK) és a nyitrai Juhász Gyula Ifjúsági Klub (Jugyik) létrejöttének 50., a brünni Kazinczy Ferenc Diákkör (Kafedik) létrejöttének 45. évfordulója alkalmából az egykori elnökök idézik fel klubmozgalmi ténykedésük időszakát. A táborba érkezik még A. Nagy László, Duray Miklós és Molnár Imre (JAIK), Vörös Attila (JUGYIK) és Stubendek László (KAFEDIK). A beszélgetést Lovász Attila, a Pátria Rádió igazgatója moderálja. A rendezvény médiapartnere a Pátria Rádió.

A klubmozgalom által szervezett művelődési táborok közel kilencven éves hagyományra tekinthetnek vissza. Ennek a hagyománynak és gazdag történelemnek a tárgyi emlékei azok a kopjafák, amiket egy-egy ilyen rendezvény alkalmával állítanak a résztvevők. Ezeket a gyakran nagyon rossz állapotban lévő emlékeket a Diákhálózat aktivistái felújították és a dokumentálták az utókornak. Ebből a dokumentációból kiállítás nyílik a táborban.

A tábor területén felépített Szalmaszínházban a Nemzeti TÁP Színház a TÁP Varieté, a Divadlo Haluz az Izy, Gizy és Fedor című darabot adja elő.

A rendezvény nagyszínpadán éjszaka a MadDogx és a Tankcsapda lép fel.

Vasárnap azonban még egy különleges eseményre várnak a szervezők mindenkit. Egy Guiness-rekordot kísérelnek meg felállítani a vár alatt. A világ legnagyobb ölelését valósítják majd meg, amikor a táborozók körülölelik a krasznahorkai várat.

A tábor szervezői a közéleti előadásokat az internet segítségével élőben is közvetítik. A rendezvényről részletes információkat a tábor honlapján vagy Facebook oldalán találnak az érdeklődők.

(czg. gombaszög)