A gombaszögi tábor utolsó napja

A gombaszögi tábor utolsó napja

Elérkezett a Gombaszögi Nyári Tábor utolsó napja. Vasárnap délelőtt ökumenikus istentisztelet és csapatversenyek várják a résztvevőket, délben pedig Guiness-rekordot kísérelnek meg felállítani. A vár körül a világ legnagyobb ölelésére kapaszkodnak össze a táborlakók és Krasznahorkaváralja lakosai. Délután pedig jön a Szlovákiai Magyar Dal Napja.

Az összefogás és az összetartozás jegyében vasárnap déli tizenkettőkor a táborozók és a település lakói élőlánccal veszik körül Krasznahorka büszke várát.

A szlovákiai magyar fiatalok legnagyobb nyári rendezvényén szombat este a résztvevők száma meghaladta a 2500 főt. Vasárnap pedig egy egyedülálló kezdeményezés, a Szlovákiai Magyar Dal Napja veszi kezdetét. A rendezvény utolsó napján a hazai amatőr zenekarok állhatnak a tábor nagyszínpadára. A nap fellépőinek listája szakmai zsűri és közönségszavazatok alapján állt össze.

GNYT magy dal napja

Vasárnap délután a peredi Hope Red, a kistárkányi Five Members of Distance és a kürti The Black Shoes Company játszik, este pedig az Aylen´s Fall, a Feel the Void, a Renton and the Error Jam és a Southern Comfort lép fel. A tábor szervezői ezzel a kezdeményezéssel is szeretnének teret nyújtani a hazai magyar könnyűzenének. Az este további részében a népszerű magyarországi Punnany Massif koncertjére is sor kerül.

A Gombaszögi Nyári Tábor közel egy héten keresztül közéleti előadásokkal, színházzal, felolvasóestekkel és koncertekkel várta az érdeklődőket. A táborban előadtak a leköszönt és a jelenleg mandátumukat töltő EP-képviselők, valamint civil aktivisták, újságírók és irodalmárok is. Sor került az V. MKP-Híd kerekasztalra, ahol Őry Péter (MKP) és Jakab Elemér (Híd) beszélgetett a közelgő önkormányzati választásokról. Potápi Árpád, a magyarországi nemzetpolitikai államtitkár előadásában és a kisiskolákról folytatott kerekasztal-beszélgetésen is szóba került a szlovákiai magyar nyelvű romák helyzete.

A táborban kiállították azt az anyagot, amit a Diákhálózat aktivistái gyűjtöttek össze a közel kilencven év szlovákiai magyar klubmozgalmi élet tárgyi emlékeiből. A kiállítás központi elemeit képezik a gazdag múltra visszatekintő nyári művelődési táborok kopjafái, amelyeket a szervezők újítottak fel.

(czg, gombaszög)



Hagyj üzenetet